Što bi se dogodilo s našim tijelom kad bismo potpuno prestali spavati

Što bi se dogodilo s našim tijelom kad bismo potpuno prestali spavati
Screenshot: Youtube

KAD NAS pritisnu obaveze, nema osobe koje barem jednom nije poželjela da može jednostavno preskočiti spavanje. 

Prosječna osoba čak trećinu svog života provede spavajući, a iako se to ponekad može činiti kao veliki gubitak vremena, našem tijelu je to itekako potrebno. 

Ako ste se ikad zapitali što bi se dogodilo da prestanete spavati, ekipa koja stoji iza internetskog serijala What if pokušala je dati odgovore na to pitanje. 

24 sata

U početku, tvrde oni, biste se osjećali jako dobro. Nakon prva 24 sata bez sna moglo bi vam se učiniti da se osjećate bolje nego inače. Nesanica bi potaknula izlučivanje dopamina što bi učinilo da se osjećate sretnije i energičnije, no taj polet ne bi dugo trajao. 

Ubrzo nakon 24-satnog bdjenja vaše reakcije bi se usporile i bilo bi vam se teže prisjetiti što trebate raditi. 

Postoji nekoliko stadia spavanja tijekom kojih se u vašem mozgu događaju određene funkcije. U nekim stadijima sna obnavljaju se neuroni u mozgu, dok se tijekom drugih stadija formiraju nove sinaptičke veze ili pohranjuju nova sjećanja. 

Prestanak spavanja tako bi utjecao na vaše kognitivne sposobnosti. Bila bi pogođena vaša sposobnost prosudbe, imali biste rupe u pamćenju, teže i sporije biste donosili odluke, a imali biste problema i s koordinacijom pokreta. Osim toga, ponašali biste se puno emotivnije, osjetila bi vam bila zatupljenija, a također biste teško zadržali pažnju. Ukratko, ponašali biste se kao da ste pijani. 

48 sati

Nakon dva dana bez sna, vaše tijelo bi se počelo gasiti. Metabolizam vam više ne bi funkcionirao kako treba i ostali biste bez izvora energije. Također biste postali vrlo blijedi. Oči bi vam bile crvene, a bore izraženije. Mogli biste se osjećati iscrpljeno kao da ste dehidrirali, a rupe u pamćenju bi postajale sve veće. 

Vaše tijelo bi nedostatak sna moglo pokušati nadoknaditi mikrospavanjem, odnosno napadima spavanja u kratkim intervalima od nekoliko sekundi koje najčešće ne primijetimo, no ako se dogode primjerice dok vozite mogu imati fatalne posljedice. 

72 sata

Trećeg dana na red dolaze halucinacije. Nakon dugog nedostatka sna, mozak će jednostavno sve vaše snove (i noćne more) početi reproducirati u budnom stanju. Iako su u principu bezopasne, ako se pojave u nezgodnom trenutku, itekako će vam otežati (ako ne i ugroziti) život. 

Budući da tijelo bez sna neće biti u stanju procesuirati glukozu, mozak će energiju uzeti iz proteina u vašim mišićima što znači da ćete postati i fizički slabiji. 

Nakon 72 sata mnogi drugi mehanizmi u tijelu će se također početi gasiti, a na udaru će se osobiti naći vaš imunitet. 

Poslije otprilike dva tjedna imunitet će vam biti toliko slab da će vas i najobičnije prehlada lako dokrajčiti. Prođu li tri tjedna bez spavanja, doživjet ćete srčani udar. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara