Što kriju gradovi duhova? Nema žive duše, u njima vlada jeziva atmosfera

Što kriju gradovi duhova? Nema žive duše, u njima vlada jeziva atmosfera
Screenshot: Youtube

AKO STE mislili da gradovi duhova postoje samo na filmu, iznenadit ćete se kada saznate da na svijetu postoji daleko više napuštenih naselja nego što ste mogli i pretpostaviti. U njima vlada jeziva tišina. Iako su nekada vrvjeli od života, sada više liče usnulim vremenskim kapsulama. Ili su u potpunosti napušteni ili vidno slabo naseljeni.

Ako tražite nezaboravnu avanturu i želite fotografirati zapanjujuće prizore, možda je tura kroz urbanu pustoš pravi izazov za vas.

Varosha, Cipar

Ovaj grad duhova su u prošlosti posjećivala velika imena, poput Elizabeth Taylor, Richarda Burtona i Brigitte Bardot. Danas je ova četvrt grada Famaguste u potpunosti napuštena. Ranih 1970-ih je Varosha bila popularno ljetovalište, a onda se 1974. dogodila invazija turske vojske na Cipar. Zbog okršaja između turskih i grčkih trupa, lokalno stanovništvo je napustilo svoje domove.

Nikada se nisu vratili, a četvrt je danas ograđena žičanom ogradom. Samo vojsci i osoblju UN-a je dopušten pristup. Ako posjetite Famagustu, primijetit ćete zgrade Varoshe obrasle nabujalom vegetacijom i prostrane, napuštene plaže.

Ruby, Arizona (SAD)

Mali komad Divljeg zapada. Ovaj gradić je prvobitno izgrađen kraj jednog rudnika gdje su se, između ostalog, kopali zlato, srebro i bakar. Dobio je službeni status grada 1910. nakon što je tamo otvorena pošta. Bio je poprište niza jezivih ubojstava koja su se odigrala prije jednog stoljeća. Rudnici su danas napušteni i dom su koloniji šišmiša meksičkih slobodnorepaca. Sam gradić je službeno napušten 1940. Ono što je ostalo od njega sada se nalazi na privatnom posjedu. Otvoren je za javnost, ali se pristup plaća. Smatra se jednim od najočuvanijih gradića iz vremena Divljeg zapada u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Business Insider.

Craco, Italija

Nalazi se na samom jugu zemlje. Star je skoro čitavo tisućljeće. Predstavlja vremeplov kroz povijest, a posljednji stanovnici su iseljeni 1963. zbog vlastite sigurnosti. Zbog svoje autentičnosti je korišten kao lokacija za snimanje nekoliko filmova. Usprkos tome što je napušten, jedna je od popularnih turističkih destinacija u Italiji i pod zaštitom je UNESCO-a od 2010.

Tianducheng, Kina

Izgrađen je kao replika francuske prijestolnice. Obiluje luksuznim domovima, a ima i vlastiti Eiffelov toranj visok skoro 92 metra. Prema posljednjim navodima, broj stanovnika je počeo rasti, tako da nije napušten, ali kada je završen 2007., od planiranih 10.000 stanovnika, nije imao ni približno toliko, odajući dojam pustog grada. Ovaj dalekoistočni Pariz svakako je neobičan i jedinstven prizor.

Hashima, Japan

Ovaj napušteni otok je nekada bio dom obiteljima radnika podmorskog rudnika ugljena. Hashima se vrlo brzo vinula u oblake svojim neboderima, pa je u jednom trenutku imala više od 5000 stanovnika i bila je opremljena kinom, javnim bazenom i ostalim odlikama jednog užurbanog gradića. Kada je rudnik zatvoren 1974., stanovništvo se počelo smanjivati. Danas je ovaj otočić prazan. Samo djelić je dostupan posjetiteljima i pripada UNESCO-voj svjetskoj kulturnoj baštini.

Pripyat, Ukrajina

Možda i najpoznatiji napušteni grad na svijetu. Ovjekovječen je već toliko puta u filmovima i knjigama, a mnogima je svjež u sjećanju i zbog HBO-ove mini-serije koja je bila aktualna prošle godine. Utemeljen je 1970. kako bi skućio zaposlene u nuklearnom postrojenju Černobil. U njemu se nalazilo više od 13.000 stanova, dok je tamošnje škole pohađalo 5000 djece. Vrvio je od života i bio skoro idiličan.

A onda je 26. travnja 1986. eksplodirao jedan od nuklearnih reaktora postrojenja i čitavo stanovništvo je evakuirano. Kako bi im pronašli novi dom, za njih je izgrađen gradić Slavutič, koji se nalazi 45 km od napuštenog Pripyata. Skoro 35 godina je prošlo od nuklearne katastrofe. Preko černobilske elektrane je otada sazidan betonski sarkofag, a razina radijacije je znatno pala, pa je Pripyat danas sve popularnija turistička atrakcija, ali samo za hrabre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara