Strašna smrt devetero planinara najveći je neriješeni misterij prošlog stoljeća

Strašna smrt devetero planinara najveći je neriješeni misterij prošlog stoljeća
Foto: Wikipedia

PRIJE punih 60 godina skupina od devetero studenata krenula je na kampiranje u ruskoj planini Ural. Dva tjedna kasnije njihova su izmasakrirana tijela pronađena u planini, a nikad nije otkriveno što se s njima dogodilo. 

Planina mrtvih

Svi članovi ekipe (sedam mladića i dvije djevojke) bili su iskusni skijaši i planinari, a kamp su postavili u planini Kholat Syakhl, čije ime na jeziku lokalnih plemena znači Planina mrtvih. 

U noći između prvog i drugog veljače 1959. godine svi su oni u brzini izašli iz svojih šatora i pobjegli iz kampa. Nitko ne zna zašto su napola odjeveni i u velikoj žurbi pobjegli u snježnu noć na temperaturi od -30 stupnjeva. Samo su dvije osobe izašle obuvene, a ostali su pobjegli bosi. Nitko od njih nije živ dočekao jutro, piše Russia Beyond. Nazvani su Djatlovljevom grupom, prema njihovom vođi, Igoru Djatlovu. 

Strašne ozljede 

Nakon što se tjedan dana nitko od njih nije javio svojim obiteljima, organizirana je spasilačka misija. Za nestalim planinarima tragale su policija i vojska, a nakon šest dana potrage pronađeni su rastrgani šatori i dnevnici nestalih studenata. Istražitelji su otkrili da su šatori bili rastrgani iznutra, a studenti su za sobom ostavili sve svoje stvari. Mrtva tijela petero planinara pronađena su u šumi, a preostalih četvero tražili su puna dva mjeseca. 

Na njihovim su tijelima pronađene stravične ozljede. Nekima od njih su nedostajali jezici, usne, oči, te dijelovi lica i lubanje. 

Istraga je pokazala da je šest članova grupe umrlo od pothlađivanja, a troje je podleglo ozljedama. Nisu otkriveni nikakvi znakovi prirodne katastrofe (primjerice lavine), niti je bilo znakova da su se susreli s drugim ljudima. Tragovi u snijegu su pokazali da su šatore napustili dobrovoljno. 

Teorije o tome što se dogodilo

Do današnjeg dana nije otkriveno što im se moglo dogoditi, ali pojavile su se brojne teorije. Jedna od njih tvrdi da su planinare napali domoroci iz plemena Mansi, no forenzičari koji su radili na slučaju utvrdili su da takve ozljede nije moglo nanijeti drugo ljudsko biće. Neki su tvrdili da su za sve krivi tajni pokusi, budući da se javila druga grupa planinara koji su u blizini u veljači i ožujku iste godine navodno vidjeli vatrene kugle i svjetlosne mrlje koje su se kretale nebom. Spominjala su se i nadnaravna bića poput Jetija ili zvučne frekvencije koje su u studentima izazivale napadaje panike tako jake da su polugoli pobjegli iz šatora. 

Nova istraga

CNN prenosi da je Rusija 60 godina kasnije odlučila ponovo pokrenuti istragu o ovom incidentu. Predstavnik regionalnog tužiteljstva Andrej Kurjakov je na konferenciji za novinare rekao da se istražitelji oslanjaju na pomoć prijatelja i obitelji pokojnih, kao i na suvremenu tehnologiju. Usput je priložio više od 400 stranica materijala o istrazi.

Brojni članci, knjige i dokumentarci pokušali su rasvijetliti što se dogodilo nesretnim studentima. Službeni rezultati istrage proglašeni su tajnima još 1959., a manji dio njih objavljen je devedesetih godina. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara