Stvarne žene na modnim pistama: Obline i bore s ponosom nosimo

Tekst: I.M.L.
Foto: Borna Čavrag

IZMEĐU 700 prijavljenih natjecateljica iznad 45 godina, iz svih krajeva Hrvatske, odabrano je njih 11 koje će na ovogodišnjem Fashion.hr-u nositi reviju  Igora Galaša. Pro-age modeli i ambasadorice stvarne ljepote su: Gordana Lipšanić (Ozalj), Iris Kovačić (Split), Jagoda Latinović Čaldarević (Zagreb), Lidija Loborec Rezo (Zaprešić), Ljubica Parag (Zagreb), Mira Vlahović (Zaprešić), Mirjana Rojnić (Pula), Sanja Jerković (Podstrana), Svjetlana Purgar (Sisak), Verica Kuštro (Zagreb) i Višnja Rajković (Vinkovci).

"Vidjela sam ovu ženu na reklami, a ja kad se skinem izgledam bolje od nje. Pomislila sam: imam 68 godina, nemam što izgubit, znam nosit robu i volim se oblačit. To je bila mala tajna moje kćeri i mene, suprug je saznao tek kada sam prošla dalje", ispričala je najstarija, ali i najveselija stvarna ljepotica Ljubica Parag. Ljubica, kao i sve ostale žene, naglašava kao je najvažnije dobro se osjećati u svojoj koži i veseliti se sitnicama od kojih se život sastoji.

"Sve jedem, obožavam čvarke i voće, svo osim dinje. Tri mjeseca sam bila na moru, ali nisam pretamna. Ja se zaštitim, nosim šešire. Zašto da se opečem i dobijem sunčanicu? Kozmetičke preparate za njegu također koristim umjereno, a puder gotovo nikada", objasnila je tajnu svoje vitalnosti i dobrog izgleda. "Svi su ponosni na mene, a suprug je od jedne prijateljice dobio majicu na kojoj piše velikim slovima 'Ja sam muž od manekenke'", dodala je Ljubica.

"Mršavice nisu društvo ni za popit, ni za pojest"

Iako je na ovu probnu reviju doputovala iz Splita, Iris Kovačić nije pokazivala nikakve znakove umora. "Dragi me prijavio i oni su me pozvali. U početku mi je bilo neugodno, ali odlučila sam se i drago mi je što sam tu", rekla je. "Ne vježbam, lijena sam, jedino s kćerima i psom nekad prošetam po Marjanu, ali nemam problema s kilažom. Kada malo manje jedem odmah počnem mršavjeti, a to ne volim. Trudim se ostati malo punija", dodala je Iris i osvrnula se na trendove koji vladaju u modnom svijetu. "Čini mi se da se vraća trend malo prirodnijih i punijih manekenki, barem su naše takve, ne izgledaju anoreksično. Ne volim kad su kao dječačići, više volim ženstvenost, a i muškarci više vole prirodne žene od mršavica koje ništa ne jedu. Takve im nisu društvo ni za popit, ni za pojest", zaključila je.

Igor Galaš: Ljepše je dizajnirati za "stvarne" žene

Jednako kao što su modeli uživali u nošenju njegovih kreacijama, mladi dizajner Igor Galaš je uživao u njihovoj izradi i druženju s ambasadoricama stvarne ljepote. "Strašno je zanimljivo i jako je puno pozitivne energije. To nisu puste želje kao kod manekenki, gospođe se zaista pronalaze u svemu ovome. Sve to mi se jako svidjelo i odlučio sam u svakoj sljedećoj kolekciji predstaviti i odjeću za gospođe 45 i plus. Do sada nisam davao nikakvu pažnju modelima. Sada prvi put razmišljam o njihovim životnim pričama, pogledima na svijet, obitelj, modu... To je teže, ali mi je puno draže", rekao je mladi dizajner koji se sprema za odlazak u Pariz gdje će nastaviti modni studij i usavršavanje, a za svoj rad je do sada dobio i brojna priznanja. "Najveće oduševljenje u meni je izazvala nagrada u Pekingu na Svjetskom prvenstvu. Osvojio sam broncu za najbolju kolekciju, nagradu za najboljeg modnog studenta i za najbolji modni crtež", rekao je Igor.

Pro-age modna revija u sklopu Fashion.hr-a sastavni je dio Dove Kampanje za stvarnu ljepotu koja je usmjerena na promjenu javne percepcije žena starijih od 45 godina. Modna scena je jedan od aktera koji utječu na stvaranje nedostižne slike ljepote, a Dove i Fashion.hr već drugu godinu zaredom zagovaraju stvarnu ljepotu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara