Sundance festival: Mat Dillon i Salma Hayek iza kamere

GLUMCI Matt Dilon i Salma Hayek predstavit će se na festivalu neovisnog filma Sundance, koji započinje u četvrtak u američkoj državi Utah, svojim prvim redateljskim ostvarenjima.

Francuski će glumac Gerard Depardieu nastupiti uz Jamesa Caana u filmu ´City of Ghosts´ kojega je potpisao Mat Dillon, a govori o beskrupuloznom poduzetniku koji postaje žrtvom prevare u Kambodži u kojoj sam sudjeluje.

Salma Hayek u filmu ´The Maldonado Miracle´ priča o 11-godišnjem dječaku koji slučajno postaje izvorom čuda i dovodi na kušnju vjersku tradiciju lokalnih seoskih stanovnika.

Festival, koji se održava u skijaškom centru Park City u planinama Utaha, bit će prilika za nastup zvijezda poput Al Pacina, Dustina Hoffmana, Mela Gibsona, Billyja Boba Thorntona, Morgana Freemana i Kevina Spaceyja, no neće zapostaviti ni tzv. male neovisne filmove.

Sundance je prije 22 godine stvorio američki glumac Robert Redford kako bi otvorio prostor neovisnom filmu, a da je to bio dobar potez dokazalo se time što je festival iznjedrio ostvarenja poput ´Seks, laži i video-vrpce´ Stevena Soderbergha, ´Reservoir Dogs´ Quentina Tarantina te ´U zamci´ koji je bio prošlogodišnji kandidat za Oscara za najbolji film.

Ove će godine nastupiti 124 filma čemu treba pridodati 60 kratkometražnih i 26 inozemnih filmova. Organizatorima je, inače, ponuđeno više od 3000 filmova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Ima puno svježine i originalnosti na festivalu ove godine´, tvrdi njegov direktor Geoffrey Gilmore.

Na otvaranju festivala bit će prikazan ´Levity´, u kojemu je riječ o čovjeku koji izlazi iz zatvora nakon 20 godina. U filmu nastupaju Thornton, Freeman, Holly Hunter i Kirsten Dunst, a režirao ga je Ed Solomon.

Među zanimljivim ostvarenjima tu su još ´The Cooler´ Waynea Kramera s Williamom Macyjem, Alecom Baldwinom te Mariom Bello, o čovjeku kojega mafija pošalje da preuzme vođenje kockarnice, te ´Pieces of April´ Petera Hedgesa, u kojemu se govori o ženi koja pokušava spasiti veze s obitelji.

Kao odgovor kritikama da je Sundance postao preglomazan i prekonvencionalan, Gilmore kaže da je ove godine on prava ravnoteža između rasta i originalnosti.

Očekuje se da će festival, koji će trajati do 26. siječnja, privući oko 20 tisuća gledatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara