Sušite ruke na sušilima u javnim WC-ima? Nakon ovog mogli biste prestati s tim

Sušite ruke na sušilima u javnim WC-ima? Nakon ovog mogli biste prestati s tim

Foto: 123RF

GOTOVO da nema osobe koja neće zastati pored sušila za ruke u javnim WC-ima. Osim što za manje od 20 sekundi potpuno osuše naše ruke, zimi ih i ugriju, a osim toga ne troše papir i čine se kao prilično higijenski sigurno rješenje, jer ne diramo ništa dok sušimo ruke.

No čini se da smo u zabludi. Posljednje istraživanje, objavljeno u magazinu Applied and Environmental Microbiology pokazalo je da sušila za ruke raspršuju bakterije, a među njima su i, s obzirom na to gdje se nalaze logično, i fekalne bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju su proučavana sušila u javnim WC-ima Sveučilišta Connecticut. S obzirom na to da su neka ranija istraživanja, a i mali eksperimenti građana, pokazala da su sušila zapravo raspršivači bakterija, znanstvenike je zanimalo koliko u tome ima istine. Pokazalo se da su sušila manje snage prijenosnici bakterija koji u sebe povlače zrak pun bakterija, a potom ih raspršuju na vaše ruke.

Stručnjaci savjetuju da se služite sušilima koja ima HEPA filtere koji smanjuju količinu bakterija, ali i da se vratite na dobro staro brisanje ruku papirom.

Ako vas zanima što jedna djevojka tvrdi se nalazi u sušilima, kliknite OVDJE. Prizor nije lijep. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara