Svađe hrvatske ljevice i desnice završile u kazališnoj predstavi

Svađe hrvatske ljevice i desnice završile u kazališnoj predstavi
Foto: Press

MALI noćni razgovori ljevice i desnice najnoviji je kazališni projekt u kojem će prvi put unutarhrvatske povijesne rasprave dobiti i svoj kazališni oblik. Ovog izazovnog posla redateljski se poduhvatio Želimir Mesarić, prokušani redateljski znalac koji nakon dužeg vremena preuzima jedan projekt, a dramaturginja je Mira Muhoberac. Predstava govori o dva umirovljenika iz Novog Zagreba koji čekajući lift započinju konverzaciju i ubrzo se vidi da je jedan naglašeno lijevog, a drugi desnog svjetonazora.

Dva susjeda umirovljenika tako svaku noć pretresaju povijesne teme o kojima Hrvati do kraja nikad nisu raspravili. U početku se osjetio strah, kalkuliranje, da bi obojica na kraju shvatili da u svojim godinama nemaju više što izgubiti.

"Dijalozi su sjajni, Mira Muhoberac je likove sjajno izbrusila, a glumačka ekipa je izvrsna. Po meni ovo je više od predstave, ovo je pokušaj ne samo jednog dijaloga nego pokušaj jedne šire edukacije s jedne strane i korak prema pomirenju dviju strana. Dakako da jedna predstava ne može pomiriti zavađenu Hrvatsku, ali može argumente jedne i druge strane staviti na stol i pokazati da se u konačnici te dvije opcije mogu naći na istoj strani. To je ključna poruka koju bih volio da komunicira ova predstava. Intimno izmirenje uvjetovano zalogom budućnosti mlađih generacija", rekao je redatelj Mesarić.

U predstavi igraju Vinko Kraljević (ljevičar), Tomislav Martić (desničar), Lucija Dujmović (TV voditeljica) i Petra Tunjić (kći “desnog“ sugovornika), a na pozornici će se pojaviti i poznati hrvatski glazbenici koji će otpjevati svoje najveće hitove, slaveći doček Vatrenih.

Predstava će u Zagrebu igrati u Centru za kulturu Trešnjevka, a premijera je 26. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara