Sve što morate znati o seriji zbog koje Gorana Bogdana boli ku*ac za Hrvatsku

Sve što morate znati o seriji zbog koje Gorana Bogdana boli ku*ac za Hrvatsku
Foto: Press

SRPSKA kriminalistička serija "Senke nad Balkanom" slovi za jednu od najskupljih serija na ovim prostorima, ali veću prisutnost u domaćim medijima dobila je zahvaljujući uobičajenim plemenskim navlačenjima. Naime, serija je medijski prostor dobila zahvaljujući činjenici da se još uvijek ne prikazuje u Hrvatskoj.

To, dakako, nije spriječilo fanove da se epizoda dokopaju na druge načine, ali i dalje se radi o apsurdu, tim više jer u seriji glumi desetak hrvatskih glumaca, između ostalih i Goran Bogdan koji je nedavno izazvao niz reakcija rekavši novinarima da ga "boli kurac za Hrvatsku i hoće li se serija tamo prikazivati".

No, najbolje je ne gubiti vrijeme na ove, za samu seriju, potpuno nebitne detalje.

Srpski "Peaky Blinders"

Iza serije stoji autor i proslavljeni glumac Dragan Bjelogrlić, a prva sezona s emitiranjem je započela u listopadu 2017. na RTS-u, pod čijim je pokroviteljstvom i nastala.

Kao i u slučaju popularne američke serije "Boardwalk Empire" ili britanske "Peaky Blinders", i ovdje se radi o povijesnoj drami koja je smještena u razdoblje između dva svjetska rata i samo se djelomično naslanja na povijesne činjenice, dok je većim dijelom riječ o fikciji.

Inače, serija će biti podijeljena na tri sezone i pokrivati period od 1928. do 1940.

Ekipa je gladna trilera

Radnja se odvija u Beogradu, a prva sezona pokriva period prije ubojstva Stjepana Radića u Narodnoj Skupštini SHS i uvođenja diktature.

Glavni lik je pedesetogodišnji inspektor kriminalne policije Andro Tanasijević Tane (Bjelogrlić) i njegov novi suradnik, mladi forenzičar Stanko Pletikosić (Andrija Kuzmanović), a sve počinje ubojstvom na maskenbalu na kojem se okupila beogradska krema. Žrtva je supruga državnog tužitelja nakon čega slijedi i niz ritualnih ubojstava koji potresaju grad.

I da previše ne "spojlamo", Beograd u dvadesetim godinama prošlog stoljeća je leglo kriminala, a sumnja za ubojstva podijeljena je između svih mogućih mračnih skupina tog vremena (vojska generala Vrangela, NKVD, Crna ruka, VMRO, jugoslavenski komunisti, masoni, bugarski i ruski opijumski karteli, beogradsko podzemlje, tajna nacistička sekta i tako dalje).

Popularnost serije jednim je dijelom rezultat briljantne glumačke postave koja pokriva cijeli prostor bivše Jugoslavije, produkcije koja je na svjetskoj razini, a vjerojatno se okoristila i popularnošću podjednako stiliziranih "Peaky Blindersa" čija se radnja odvija u isto vrijeme, ali i jednostavne činjenice da regiji nedostaju klasični trileri.

I dok je taj žanr na svjetskoj, a posebno američkoj sceni, izmuzen do krajnjih granica, teško se prisjetiti mnogo "whodunit" predstavnika jugoslavenske kinematografije.

Seks, opijum i... Ustaše

Naravno, mnogo se toga svodi na beskompromisni pristup samom materijalu što publika sigurno prepoznaje, a Bjelogrlić je za Blic izjavio: "Senke nad Balkanom su djelo u kojem sam se trudio ne napraviti niti jedan jedini kompromis. Nije bilo kompromisa ni na jednom nivou i ni u jednoj fazi nastanka serije. Od scenarija, priče, tema, podjele, estetike, režije i na kraju samog budžeta i troškova. Nisam se želio opterećivati formiranim ukusom publike RTS-a, gledanošću, političkom korektnošću, puritanskim moralnim načelima, konzervativnim povjesničarima, prvom i drugom Srbijom, i sličnim."

To se svakako moglo i negativno odraziti na popularnost serije, ali na svu sreću nije. Bjelogrlić je i sam sumnjao u uspjeh serije s tako izraženim estetskim, dramaturškim i narativnim odmakom od uobičajenog.

Što se inspiracije tiče, tvrdi da se radi o brojnim američkim, njemačkim, talijanskim, skandinavskim i istočnoeuropskim serijama, a kao najveći uzor navodi HBO-ovu hvaljenu seriju "Carstvo poroka".

Naravno, neizbježna je i dobro poznata balkanska sprega kriminala i politike: "Jednostavno sam došao do zaključka da postoji jedna povijesna konstanta koja važi za ove prostore, jer kada radite neko umjetničko djelo koje se vraća u prošlost, bitan je momenat iz koga vi to radite."

Ono što je također privuklo gledatelje su i vizualni efekti, scene brutalnog nasilja, ali i soundtrack koji je prečesto zanemaren detalj u regionalnoj produkciji. Kombinacija eksplicitnih prizora nasilja i seksa dobrodošla su pojava, ali budući da živimo u regiji preopterećenoj poviješću, naravno da su mnogi pažnju preusmjerili upravo na način na koje su neke povijesne ličnosti prikazane. Prilično je jasno da su scenaristi bili i više nego slobodni u stvaranju ove paralelne verzije prošlosti koja u konačnici posjeduje tek obrise stvarnih događaja i osoba.

Jedna od teorija tvorca serije je i ta da se serija ne prikazuje u Hrvatskoj zbog načina na koji su prikazane ustaše, a i Ante Pavelić koji je u vrijeme u koje se odvija radnja serije radio kao odvjetnik. Je li to uistinu razlog, teško je reći, ali uz sve ono što smo imali prilike vidjeti, ne bi bilo preveliko iznenađenje da je upravo ovo "umjetničko" tumačenje povijesti razlog zbog kojeg HRT izbjegava otkupiti prava na emitiranje. Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni probleme na koje su nailazili tvorci izvrsnih domaćih serija kao što su "Počivali u miru" i "Novine".

Opravdano ili ne, domaći gledatelji, barem za sad, neće uživati u najpopularnijoj seriji u regiji.

U svakom slučaju, svi koji čekaju, druga sezona s emitiranjem započinje 11. studenog, a na vama je da pronađete način kako ćete je pogledati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara