Filmovi i serije

Sve što niste znali o Curiosityju, roveru koji je na Marsu od 2012.

Sve što niste znali o Curiosityju, roveru koji je na Marsu od 2012.
Foto: Press

CURIOSITY (Znatiželja) je NASA-in rover koji je 6. kolovoza 2012. uspješno sletio na Mars i time započeo svoju, u početku zamišljenu kao dvogodišnju, istraživačku misiju za koju se još ne zna kada će završiti.

Ako čovječanstvo uspije doći do Marsa, velika je vjerojatnost da će ih dočekati baš ovaj nevjerojatni rover. Glavni ciljevi Curiosityja su istraživanje Marsove klime i geologije te traženje odgovora na pitanje je li na planetu ikada postojao život.

Curiosity sa sobom nosi najnaprednije instrumente ikad lansirane prema Marsu i sa svojih 900 kg najteži je rover koji je ikada sletio na drugo nebesko tijelo.

U dokumentarcu ''Curiosity: Život Marsovog rovera'', koji će premijerno biti prikazan 2. prosinca u 23 sata na National Geographicu, gledatelji će moći vidjeti nove intervjue, grafike i animacije koje su dodane posebnom Velikom robotu iz 2012.

Ova dva pionira istraživača bila su jedina dva izaslanika koje imamo na površini Marsa.

Njihova otkrića i živopisne slike nadahnuće su za čovječanstvo i potiču goleme pomake u znanosti.

Od 26. studenoga 2018. godine na površini Marsa pridružila im se i NASA-ina letjelica kojoj je cilj bilježiti seizmičke i temperaturne podatke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara