Sveti Nikola nije Djed Božićnjak

INICIJATIVA sv. Nikole iz Frankfurta i dječja pripomoć njemačkih katolika pri zakladi sv. Bonifacija pokrenuli su akciju za proglašenje ´zone bez Djeda Božićnjaka´.

Inicijatori su u Frankfurtu predstavili naljepnicu s likom Djeda Božićnjaka s bradom i kapom, prekrivenoga plankom na kojoj piše: ´Zona bez Djeda Božićnjaka´.

Inicijatori tvrde da potrošački orijentirani Djed Božićnjak u službi industrije božićnih darova nema ništa zajedničkoga s biskupom Nikolom, koji nesebično pomaže ljudima u nevolji, osobito djeci. Uostalom, podsjećaju da Sveti Nikola nije ni nosio kapu kakvu nosi Djed Božićnjak, nego biskupsku mitru.

Inicijatori drže da je Djed Božićnjak reimport iz sjevernoameričke protestantske tradicije. Sveti Nikola bio je po njima toliko popularan da ga ni stroge mjere reformista nisu uspjele istisnuti iz svijesti. No, tijekom kampanje protiv štovanja sv. Nikole on je, osobito u Nizozemskoj, bio tako ´razodjeven´ da je izgubio sve svoje atribute, dok od njega nije ostao samo ´Djed Božićnjak´ - piše njemački ´Kathpress´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara