Svi pričaju o novoj Instagramovoj aplikaciji, biste li se usudili koristiti je?

Svi pričaju o novoj Instagramovoj aplikaciji, biste li se usudili koristiti je?
Foto: Guliver Image/Getty Images, Instagram

ČINI se da nam Instagram, Facebook, Twitter i Snapchat nisu dovoljni. Instagram predstavlja Threads, aplikaciju za razmjenjivanje poruka samo s najbližim prijateljima. The Verge je o aplikaciji pisao još u kolovozu, a osnovna ideja iza nje je brzo dijeljenje tekstualnih poruka, fotografija i videa s ljudima koje imate na listi "najbližih prijatelja". Također konstantno, pasivno dijeli vašu lokaciju, statuse i druge intimne podatke, što je već izazvalo zabrinutost oko privatnosti korisnika, a neke će bez sumnje navesti da revidiraju popis najbližih prijatelja.

Threads  ima tri komponente. Prva je kamera, koja se prva otvara kad otvorite aplikaciju. S njom možete snimati fotografije i videa, a nema nikakvih filtera. Aplikacija nudi prilagodljive prečace do vaših bliskih prijatelja ako aplikaciju primarno koristite za slanje poruka dvjema ili trima osoba. Ikonice s njihovim fotografijama pojavit će se na dnu ekrana, a slanje fotografija i videa jako je brzo.

Druga komponenta su poruke, koje izgledaju kao one s Instagrama, ali ih možete slati samo bliskim prijateljima. Procjenjuje se da prosječni korisnik ima između 12 i 24 bliska prijatelja na Instagramu, tvrdi Robby Stein koji radi na razvoju Threadsa.

Treća komponenta je status, koji se čini kao najkontroverzniji dio aplikacije. Kako biste ga kreirali trebate natipkati nekoliko riječi ili izabrati neki od već gotovih statusa te izabrati koliko će se dugo prikazivati vašim prijateljima. Možete i izabrati "autostatus" što znači da će se on sam osvježavati tijekom dana. Vaši prijatelji znat će jeste li kod kuće ili na poslu. Instagram tvrdi da neće spremati konkretne podatke o lokacijama, već samo informacije o "kontekstu". Iz kompanije se brane da će status ionako biti vidljiv samo vašim bliskim prijateljima.

"Threads će zatražiti vašu lokaciju, podatke o kretanju, napunjenost baterije i mrežnu vezu s vašeg telefona kako bi odredio koji kontekst dijeliti. Primjerice, autostatus će možda koristiti vašu točnu lokaciju kako bi s prijateljima podijelio da ste u kafiću. Može primijetiti da ste na biciklu i promijeniti se u 'U pokretu'. Prije nego što ga pokrenete, upozorit će vas se koje informacije su potrebne i morat ćete se složiti s tim. Autostatus neće dijeliti točnu lokaciju i nećemo ih spremati na server, informacije ostaju samo na vašem uređaju neko vrijeme, a obrisat će se kad deinstalirate Therads", tvrde iz Instagrama.

Važno je napomenuti da i druge aplikacije koje već koristite, poput Snapchata, u osnovi od vas traže iste informacije. 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara