Tako je govorio Lustig: Je*eš demokraciju ako ne mogu reći da ne vjerujem u Boga

Tako je govorio Lustig: Je*eš demokraciju ako ne mogu reći da ne vjerujem u Boga
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PRIJE sedam godina Branko Lustig je u organizaciji Festivala židovskog filma držao predavanja djeci po Hrvatskoj, a veoma se brzo pokazalo da su neke sredine miljama od onog čemu se on nadao.

Tijekom predavanja u Zadru u rujnu 2012. pred učenicima sedmih i osmih razreda kojima je prikazan film "Posljednji let Petra Ginza" o židovskom dječaku koji je s 14 godina završio u nacističkom logoru u kojem je ubijen, Lustig je izjavio da ne vjeruje u Boga.

"Za mene Bog više ne postoji", izjavio je, dodavši da Bog sigurno ne bi dopustio Holokaust ili genocid u Srebrenici. Zbog takve izjave su Lustiga, koji je kao dječak preživio Auschwitz, napali učitelji i roditelji zadarskih osnovnoškolaca.

"Poslije predavanja su me napali jer da kako sam mogao djeci koja idu na vjeronauk reći da nema Boga. Na predavanju sam također rekao, a to i sada ponavljam, da samo ljubav prema bližnjem može spasiti svijet i osigurati da se Holokaust ne ponovi", objasnio je Lustig kasnije novinarima, ali ipak dodao da se ispričava roditeljima koji su se našli uvrijeđeni.

No nije propustio niti dodatno obrazložiti zbog čega je odavno izgubio vjeru: "Ljudi su u logorima u kolonama išli u smrt. Do zadnjeg časa vjerovali su da će ih Bog spasiti, čak i kada je plin već smrdio. Nitko ih nije spasio. Kako da onda vjerujem u Boga?" pita se Lustig.

Slavni je producent pred djecom održao vrlo dirljivo predavanje. Zavrnuo je rukav i pokazao im svoj logoraški broj. "Nisam ga nikad izbrisao. Ne želim zaboraviti što sam vidio u Auschwitzu, što sam tamo preživio", kaže Lustig.

"Ja nisam rekao da nema Boga, nego da nakon Auschwitza ne vjerujem u Boga"

Govorio im je i o Jasenovcu, ustaškom logoru u kojem su bez razloga ubijani Židovi, Srbi, Romi. "Zašto? Nisu imali razloga. Ni danas ne razumijem zašto. Zato želim da ne zaboravite ovaj dan, kada sam vam govorio o Holokaustu i besmislu mržnje. Jer ne želim da se takve stvari ponove", kazao je Lustig.

Nije se propustio osvrnuti ni na suvremeno društvo, na mržnju i diskriminaciju koji u njemu i dalje postoje. Kao primjer uzeo je tada aktualni slučaj maltretiranja romske djece u Međimurju.

"Kako je moguće da u ovoj lijepoj zemlji djeca ne žele sjediti u istoj klupi s Romima? Ili s pravoslavcima? Zašto su u Vukovaru pravoslavci izdvojeni u posebne škole? Toga ne smije biti", zaključio je Lustig.

Zbog toga ga je na sljedećem predavanju, u kinu u Kninu, dočekalo svega troje osnovnoškolaca. Lustig nije skrivao da ga je to pogodilo, a medijima je rekao da su ravnatelji škola djeci zabranili dolazak.

"Ja nisam rekao da nema Boga, nego da nakon Auschwitza ne vjerujem u Boga. Živimo u demokraciji. Ako ne mogu govoriti u svojoj zemlji što mislim i što osjećam, jebeš demokraciju", ljutito je komentirao Lustig te je, obraćajući se kninskom ravnatelju, progovorio i o Bozaniću i o Jasenovcu.

"Htio bih poslati poruku ovom ravnatelju škole u Kninu. Kad je nadbiskup Bozanić išao posjetiti Jasenovac nije uopće došao do cvijeta. Došao je na pola puta, pogledao na sat i rekao 'sad mi je konferencija' i vratio se. Za njega je konferencija bila važnija od toga da ode do cvijeta i pokloni se žrtvama. Slična je situacija i s ovim predavanjem", rekao je Lustig.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara