Talijani u dodiru sa svojom "ženskom stranom"

TALIJANI nisu ni blizu macho tipovima ili dominantnim muškarcima kako ih predstavljaju stereotipi, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja provedenog na sveučilištu Missouri.

Istraživanje, čiji će rezultati biti objavljeni u najnovijem broju lista "Psychology of Men and Masculinity" sugerira da su Talijani, iako podržava stereotipe o njima kao zavodnicima, značajno manje homofobni i manji seksisti od Amerikanaca.

U istraživanje je bilo uključeno 153 Talijana sa sveučilišta u Rimu i Palermu, a morali su ispuniti upitnike o 11 "muških kategorija": pobjeđivanju, spremnosti na rizik, kontroli emocija, nasilništvu, moći nad ženama, dominaciji, samopouzdanju, ženskarenju, prvenstvu u radu, lovu na status i preziru prema homoseksualcima.

Rezultati su uspoređeni s drugim istraživanjem u kojem je sudjelovalo 752 američkih muškaraca. Znanstvenici su utvrdili kako su Talijani pokazali značajno manju ustrajanost u devet od 11 kategorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedina norma koju Talijani značajno "podržavaju je način života playboyja koji, kako smatraju znanstvenici, podržava stereotip o flertu sklonim Talijanima".

Profesor psihologije Glenn Good je izrazio iznenađenje rezultatima koji govore da Talijani slabo podržavaju prezir prema homoseksualcima i moći nad ženama.

Kako je pojasnio, razlog tomu je možda činjenica da se Talijani ne osjećaju toliko ugroženima od homoseksualne zajednice jer je ta zajednica manje vidljiva nego u SAD-u kao i prevelika razlika između muškaraca i žena u položajima na vlasti.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara