Teksašanke Dixie Chicks protiv Teksašana Busha

Teksašanke Dixie Chicks protiv Teksašana Busha

TRI djevojke iz Texasa koje su osvojile američko  tržište svojim pop-country albumom "Home", Dixie Chicks, na nedavnom su nastupu u Londonu napale predsjednika SAD-a Georgea Busha, što je za sobom povuklo brojne proteste "poštenih američkih patriota".

Jedna od tri pjevačice Dixie Chicksa, Natalie Maines, je između izvođenja dvije pjesme na nedavnom koncertu u Londonu izjavila: "Samo da znate, sramimo se što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država iz Texasa."

Britanska publika na te riječi reagirala je oduševljenim pljeskom i skandiranjem, ali reakcija s druge strane Atlantike je bila nešto drugačija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, te su riječi izazvale burne reakcije američkih patriota, koji su odmah pozvali na bojkot glazbe benda Dixie Chicks. Tako je u Nashville-ski country radio WKDF-FM zaprimio na stotine poziva koji su tražili bojkot benda, dok su oni oštriji pozivali "poštene Amerikance" da smjesta bace svoj primjerak albuma "Home" u smeće.

No, Dixie Chicks nisu ostale dužne "velikim patriotima", pa su na svom službenom siteu objavile zajedničku izjavu koja kaže: "Na europskoj turneji smo provele nekoliko tjedana i ostale smo zapanjene anti-američkim stavom većine ljudi. Podržavamo američke vojnike bez obzira na sve, ali ništa nas ne plaši više od vjerojatnog rata u Iraku i činjenice da će puno nevinih ljudi izgubiti svoje živote."

U zasebnoj izjavi, Natalie Maines je dodala: "Imam osjećaj da predsjednik SAD-a ignorira mišljenje mnogih Amerikanaca, te izolira Ameriku od ostatka svijeta. Moj komentar na koncertu u Londonu izrečen je zbog moje frustracije takvim ponašanjem, a smatram da je jedna od privilegija svakog Amerikanca upravo sloboda izražavanja vlastitog mišljenja."

Dixie Chicks nedavno su osvojile čak 4 glazbene nagrade Grammy, uključujući onu za najbolji country album, a uskoro kreću i na sjevernoameričku turneju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara