Težak život Arethe Franklin: Prvo dijete rodila s 12, menadžer i suprug je tukao

Težak život Arethe Franklin: Prvo dijete rodila s 12, menadžer i suprug je tukao
Foto: Guliver Image/Getty Images

SVIJET je danas napustila jedna od najvećih glazbenih diva u povijesti, Aretha Franklin. Iako je od malih nogu pod svjetlima pozornice, njen život nije uvijek bio lagan.

Aretha je rođena 25. ožujka 1942. godine u Memphisu. Bila je četvrta od petero djece. Otac joj je bio baptistički svećenik, a majka pjevačica gospela. Roditelji su joj se rastali prije nego što je napunila šest godina, a četiri godine kasnije majka joj je preminula od posljedica srčanog udara. S obitelji se Aretha tada preselila u Detroit.

Da je iznimno glazbeno nadarena, njena obitelj i poznanici shvatili su još dok je bila dijete. Bila je samouka, a izvanredno je svirala klavir te često pjevala pred baptističkom zajednicom svog oca. Do 14. godine već je snimila neke od svojih prvih pjesama koje je izvodila u očevoj crkvi. 1956. godine te su pjesme objavljene na albumu Songs of Faith. Arethu su zvali čudom od djeteta.

Spisatelj David Ritz u svojoj je knjizi RESPECT izdanoj 2014. godine napisao da je crkva njenog oca "organizirala orgije", a to su potvrdili i pjevači Ray Charles te Billy Preston. "Kad se o seksu radilo, bili su luđi od mene. U to vrijeme sam volio orgije, ali morao sam biti jedini tip u sobi s maksimalno tri do četiri žene", rekao je Charles Ritzu.

Uskoro je nastupala diljem SAD-a zahvaljujući ocu koji je imao svoju propovjedničku turneju. Međutim, život na turneji i rano upoznavanje sa svjetlima pozornice Arethi su prekinuli djetinjstvo. Svoje prvo dijete, sina Clarencea, rodila je s 12 godina, dva mjeseca prije 13. rođendana, a dvije godine kasnije rodila je i drugog sina Edwarda. Navodno je otac njenog prvog djeteta njen školski prijatelj Donald Burk, dok je Edwardov otac bio muškarac pod imenom Edward Jordan. Oba sina su nosila njeno prezime. Kasnije je dobila još dva sina, Teda i Kecalfa.

Imala je kratku pauzu od nastupa, no 1960. godine ponovno se ozbiljno posvetila glazbi. Sinove su odgajale njena baka i starija sestra. Odselila se u New York i potpisala ugovor s Columbia Records. Godinu dana kasnije izašao je njen prvi album - Aretha. Tako je sve počelo.

Embed from Getty Images

Nastupala je na pogrebu Martina Luthera Kinga, na inauguracijama Jimmyja Cartera, Billa Clintona te Baracka Obame, a 1987. godine postala je prva žena koja je ušla u Rock and Roll kuću slavnih. Imala je i počasni doktorat Sveučilišta u Detroitu. 

S 19 godina udala se za Teda Whitea, muškarca koji je bio njen menadžer i uvelike utjecao na njene glazbene odluke. Upoznala ga je sa samo 12 godina. Pratio ga je loš glas, povezivalo ga se s prostitutkama, no Aretha je u njega imala mnogo povjerenja jer je uvijek govorio da će "biti jedna od najvećih". Brak im se raspao nakon osam godina zbog navodnog obiteljskog nasilja. Priča se da je Aretha često na nastupe dolazila puna modrica, a neki njeni poznanici tvrdili su i da su ih često viđali kako se tuku. Navodno je tada počela piti i odala se alkoholu. Nakon razvoda, menadžer joj je postao brat Cecil.

1970. godine ostala je trudna s Kenom Cunninghamom koji joj je organizirao turneje. Nikad nisu bili u braku, a navodno ga je varala s članom The Temptationsa Dennisom Edwardsom, koji je kasnije tvrdio da ona svoje dečke "tretira kao sluge".

1978. godine udala se za glumca Glynna Turmana. Upoznao ih je njen sin Clarence. On je iz prvog braka imao troje djece, a kad je oženio Arethu, oni su se svi uselili k njoj i Clarenceu. U braku su bili šest godina, no već nakon četiri godine počeli su živjeti odvojeno. Navodno im je brak pukao zbog velikog pritiska javnosti.

Njena sestra Carolyn jednom je izjavila da se Aretha cijeli život osjećala vrlo nesigurno. "Mislila je da ne pjeva dovoljno dobro za pjevačicu te da nije dovoljno lijepa za ženu. Bila je jako, jako nesigurna", rekla je. Navodno je bila iznimno ljubomorna na sve svoje kolegice. "Njen san je bio da one sve nestanu te da ona bude jedina pjevačica. Htjela je potpuno eliminirati konkurenciju", rekla je njena druga sestra Erma.

Franklin je tijekom karijere osvojila ukupno 18 Grammyja te je tako postala jedan od najnagrađivanijih izvođača u povijesti te glazbene nagrade.

12. kolovoza pojavila se vijest da je legendarna pjevačica teško bolesna te da se bori za život. Četiri dana kasnije preminula je okružena obitelji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara