Titanic izronio u Tennesseeju: Otvoren muzej posvećen nastradalima

Tekst: A.A.
Foto: JLP

TITANIC je ponovno na površini, ili barem njegova replika. Amerikanci su u Pigeon Forgeu u Tennesseeju sagradili zgradu u obliku slavnog potonulog broda i pretvorili je u muzej. Gradnja djelomične replike broda trajala je godinu dana i koštala 16 milijuna funti, a sada kada je gotov, taj je muzej najveći na svijetu. Sagrađen je u spomen na 2208 putnika i članova posade koji su poginuli 14. travnja 1912. godine. Iako nije jedinstven, jer u Bransonu u Missouriju već postoji jedna takva replika legendarnog broda, muzej privlači brojne posjetitelje koji žele doživjeti osjećaj putovanja i barem se u mislim vratiti u daleku prošlost.

"Ovaj muzej nije napravljen u holivudskom stilu. Namijenjen je onima koji žele doživjeti interaktivno iskustvo s elementima tragike iz priče o Titanicu", rekla je vlasnica nove muzejske atrakcije Mary Kellogg-Joslyn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na replici Titanica se organiziraju i vjenčanja

Posjetitelji u muzeju mogu razgledati točnu repliku velikih brodskih stuba koja je koštala 675 tisuća funti, a ukupno se u muzeju nalazi 400 artefakata s pravog Titanica koji je potonuo nakon udara u santu leda u vodama hladnog Atlantika. Koliko je voda bila hladna u trenutku potonuća posjetitelji muzeja mogu isprobati ako gurnu ruke u tank s vodom čija je temperatura -2 stupnja. Prostor muzejskog modela Titanica također je podijeljen po razredima kao i original, a njime šeta 75 zaposlenika obučenih u stjuarde i mornare koji spremno odgovaraju na sva pitanja posjetitelja.      

U muzeju se nalazi i replika nesretne ledene sante zbog koje je Titanic potonuo. Ulazak se naplaćuje 13 funti, a oni koji uistinu žele nešto neuobičajeno, u muzeju brodu mogu se čak i vjenčati. Na kapetanovom mostu pogled kroz prozor dočarava ledenu, bistru zvjezdanu noć kakva je bila i ona u kojoj je brod potonuo. Imena svih poginulih zapisana su u posebnom dijelu broda muzeja koji je i napravljen kao uspomena na njih.
   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara