Tko je jači, PlayStation 5 ili Xbox Series X?

Tko je jači, PlayStation 5 ili Xbox Series X?
Foto: Press

PROŠLOG tjedna Sonyjev Livestream pratili su milijuni ljudi diljem svijeta, a javnost je napokon dobila priliku vidjeti kako izgleda novi PlayStation. Neki su se oduševili, drugi razočarali, a svi nasmijali na memeove koji su uslijedili.

No, ono što sad imamo pred sobom su prvi stvarni obrisi novog "rata konzola", tobožnjeg rivalstva koje mediji pumpaju iako u konačnici dobivamo dvije odlične konzole, a sve se svodi na osobne preferencije koje su kombinacija navike i ekskluziva.

Ukratko, ne možete pogriješiti jer nikada nismo imali situaciju u kojoj je jedna konzola neusporedivo bolja od druge. Ono što viđamo su videi usporedbi u kojima se jako morate potruditi ne biste li vidjeli te "očite" razlike između igara na Xboxu i PS-u.

S druge strane, ovo je idealna prilika da ponovimo gradivo i vidimo tko nudi što.

Tehnologija

I u ovoj generaciji ponovno imamo sličnu tehnologiju od koje većina otpada na ono što proizvodi AMD jer obje konzole koriste njihovu Ryzen seriju procesora nastalu na Zen dvojezgrenoj arhitekturi.

CPU petice radi na 3,5 Ghz, a u slučaju Xboxa govorimo o maksimalnoj brzini od 3,8 Ghz. Obje konzole imaju i GPU baziran na AMD tehnologiji (Radeon Navi RDNA).

Iako Xbox na papiru ima prednost što se grafičkog procesora tiče, teško je odrediti pobjednika jer sve ovisi o razvojnim timovima i njihovom umijeću da izvuku najviše od oba sustava.

I Sony i Microsoft podržavaju 8K rezoluciju, ali nije najjasnije radi li se o igrama ili filmovima. Ono što sigurno znamo jest da će podržavati 4K igre na 120 FPS-a, što u prijevodu znači da će sve teći glatko ako, naravno, imate TV koji to podržava.

Obje konzole imaju podršku za novu tehnologiju koja se naziva real-time ray-tracing što, da ne davimo definicijama, rezultira realnim osvjetljenjem, a to je nešto što ćete itekako primijetiti. Jedini problem je da te operacije opterećuju procesor, što može rezultirati manjim FPS-om (ne 60 ili 120, već 30 FPS-a) pa se pretpostavlja da ćemo rezultate vidjeti na manjim područjima kao što su prozori, lokve vode ili oklopi.

Pohrana

Obje konzole prebacile su se s HDD diskova na SSD, a to znači samo jedno - brži su. Puno brži, i to je itekako bitno za igre koje će postajati sve zahtjevnije i veće. Vrlo brzo ćete ulaziti u igru, a učitavanje nove okoline i nivoa bit će gotovo neprimjetno. To će u konačnici promijeniti i dizajn samih igara.

U svakom slučaju, PS5 dolazi diskom od 825, a Xbox s nešto većim, ali dvostruko sporijim diskom od jednog terabajta. Obje konzole imaju mogućnost proširenja pa možete spojiti i eksterni disk.

Dodaci

Obje konzole dolaze s redizajniranim kontrolerima. Iako se ne radi o revolucionarnim pomacima, promjene ćete osjetiti.

Xbox kontroler ima novi oblik i ugodniji je za korištenje. D-pad je podignut i osigurava sigurnije držanje, ali posebni su naglasak stavili na eliminaciju latencije što će rezultirati nevjerojatno responzivnim kontrolama koje su bitne kod pucačina u kojima su refleksi najbitniji.

PS-ova DualSense donosi haptički feedback koji će vam omogućiti bolje uživljavanje u igru (osjetit ćete to u igrama u kojima, primjerice, koristite luk i strijelu pa će odapinjanje strijele biti jedno novo i osjetno bolje iskustvo), a tu je još i bolji mikrofon (chatovi bez korištenja slušalica za igru), a PS5 će imati i HD stereo kameru i Pulse 3D bežične slušalice, dizajnirane kako bi u potpunosti iskoristili revolucionarni Tempest 3D audiosustav.

Igre

Iako ni Sony ni Microsoft nisu predstavili ništa što bi vas natjeralo da im istog trena istovarite novac, nećemo predugo čekati da zaigramo nešto kvalitetno na petici.

Sony je predstavio čak 29 naslova među kojima je novi Gran Turismo 7, Spider-Man: Miles Morales, nastavak Horizona i iz nekog neobjašnjivog razloga GTA V koji nas je samo nepotrebno podsjetio da je Rockstar umjesto petice mogao remasterirati San Andreas i tako udahnuti novi život nezaboravnom naslovu. No tu je još gomila drugih naslova od kojih se posebno ističu Little Devil Inside i novi Ratchet & Clank.

Microsoft je ponovno podbacio. Uz seriju vjerojatno dobrih, ali nedovoljno impresivnih indie naslova, najavili su Gears 5, Halo Infinite i Senua's Saga: Hellblade II, od kojih ni jedna nije izazvala val oduševljenja.

Obje su kompanije najavile još naslova, ali Sony je po dobrom starom običaju i ovog puta dominantna sila.

Stari naslovi

Ovo je dio u kojem Microsoft vodi glavnu riječ. Možda nemaju nove naslove koji će vas oduševiti, ali omogućit će vam da na novoj konzoli odigrate stotine klasika prijašnjih generacija. Bit će bolji, teći će glatko i učitavati se brže.

Sony je zasad najavio kompatibilnost s naslovima s četvorke, ali ne svim naslovima (najavili su stotinjak najpopularnijih). No najavili su da testiraju još 4000 igara (sve s četvorke).

Digitalni servisi

Xbox Series X podržavat će odlični Game Pass koji daje pristup stotinama igara, a podržavat će i streaming servis xCloud koji je trenutno u beta fazi.

Smart Delivery omogućit će da kupite jednu verziju igre i imate pristup na svim platformama kompatibilnim s Microsoftom. Primjerice, ako imate Xbox One i kupite Halo Infinite nakon čega se prebacite na Series X, imat ćete besplatnu verziju te igre za novu konzolu, a nećete izgubiti ni pozicije jer uvode Quick Resume.

PS5 podržava servis PlayStation Now koji nudi više od 700 igara za PS2, PS3 i PS4, a možete ih streamati i igrati na četvorci ili PC-ju.

Cijena i datum izlaska

Sve što znamo je da će se obje konzole pojaviti u jesen ili zimu 2020., što znači da se radi o listopadu ili studenom.

Što se cijene tiče, neki napisi daju naslutiti da bi petica mogla koštati 500 eura (3800 kuna) za verziju s disk driveom ili 400 eura (3000 kuna) za digitalnu verziju konzole.

Druge glasine sugeriraju da bi Xbox Series X mogao koštati između 350 i 500 dolara (2300-3400 kuna).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara