Tokio najskuplji grad za život u svijetu, Zagreb na 59. mjestu

TOKIO je i ove godine najskuplji svjetski grad, na drugom se mjestu nalazi London, zatim slijede Moskva, Osaka i Hong Kong, a Zagreb se smjestio na 59. mjesto po skupoći života u svijetu, objavila je u ponedjeljak fondacija Mercer Human Resource Consulting.

Istraživanjem su bila obuhvaćena 144 grada, a među njima je za život najjeftiniji paragvajski Asuncion.

"Ove je godine došlo do nekih dramatičnih promjena u poretku najskupljih gradova ponajviše zbog velikih fluktuacija tečaja", rekla je voditeljica istraživanja Marie-Laurence Sepede.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fondacija Mercer uspoređivala je cijene 200 artikala iz tzv. potrošačke košarice, uključujući stanovanje, prehranu, odijevanje, zabavu i prijevoz.

Među 10 najskupljih gradova na svijetu, pored četiri azijska grada, nalazi se čak šest europskih. Pored spomenutih Londona i Moskve, tu su Ženeva, Zuerich, Kopenhagen i St. Peterburg. Pariz se nalazi na 17. mjestu u svijetu, Beč na 19., Rim na 21., a Berlin na 28. mjestu. Budimpešta je 34., Bratislava 44 a Prag zauzima 49. mjesto. Od Zagreba, koji je s lanjskog 75. mjesta skočio na ovogodišnje 59., život je primjerice jeftiniji u Madridu (61.), Lisabonu (71.), Varšavi (76.), Sofiji (79.), Ljubljani (82.) ili Bukureštu (122.).

Među američkim gradovima naskuplji je New York, na 12. mjestu ukupnog poretka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara