Tomislav odustao na pitanju o kornetu za sladoled. Biste li vi znali odgovor?

OVOTJEDNU emisiju kviza Tko želi biti milijunaš otvorio je Tomislav Jogun koji posljednjih petnaestak godina živi u Zagrebu, a dolazi iz slavonskog mjesta Toranj. Po zanimanju je voditelj razvoja i projektant za geografske informacijske sustave, a u slobodno vrijeme bavi se odbojkom.
Na jednom pitanju iskoristio dva džokera
Do desetog pitanja i iznosa od 5000 eura Tomislav je stigao sigurnom igrom. No za prelazak drugog praga morao je iskoristiti dva džokera – pitaj publiku i pola-pola. Pitanje je glasilo: "U kojoj se talijanskoj općini s 8000 stanovnika godišnje proizvede više od 2.5 milijuna komada pršuta?" Ponuđeni odgovori bili su: A: San Severo, B: San Marzano, C: San Miniato i D: San Daniele.
Publika je glasala: 30 posto za A: San Severo, 20 posto za B: San Marzano, 10 posto za C: San Miniato i najviše, 40 posto za D: San Daniele. Tomislav je i dalje bio neodlučan jer nikad nije čuo za San Daniele. No nakon džokera pola-pola, kojim su ostala dva odgovora – San Severo i San Daniele – odlučio je vjerovati publici. Odgovorio je San Daniele i bio je u pravu.
Odustao na 12. pitanju
Na 12. pitanju zatražio je posljednji džoker – zovi. Pitanje za 18.000 eura glasilo je: "Popularizacija korneta za sladoled povezuje se sa svjetskom izložbom s početka prošlog stoljeća u kojem gradu?" A: Detroitu, B: Portlandu, C: New Orleansu ili D: Saint Louisu? Nažalost, ni osoba koju je nazvao nije znala točan odgovor pa je Tomislav odlučio odustati. Kviz je napustio s osvojenih 10.000 eura.
Znate li vi točan odgovor?
*NE GLEDAJ PRIJE NEGO ŠTO RIJEŠIŠ KVIZ!
Pojašnjenje odgovora
Popularizacija korneta za sladoled često se povezuje sa Svjetskom izložbom u St. Louisu 1904. godine. Iako korneti nisu izumljeni tada, upravo je ta izložba bila ključna za njihovu masovnu popularizaciju.
Prema najpoznatijoj priči jedan od prodavača sladoleda na izložbi ostao je bez posuda za posluživanje. U blizini se nalazio prodavač vafla, Ernest Hamwi, koji je došao na ideju da sladoled posluži u savijenom, još toplom vaflu. Posjetiteljima se taj način posluživanja svidio – praktičan je, jestiv i estetski privlačan – pa je ideja brzo zaživjela.
Iako postoje i drugi kandidati koji su tvrdili da su prvi osmislili ili koristili kornet (poput Itala Marchionyja koji je još 1903. godine patentirao uređaj za izradu sladolednih šalica od tijesta), događaji iz St. Louisa 1904. godine najčešće se navode kao presudni trenutak kada je kornet postao globalno prepoznatljiv.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati