Top 10 pjesama Michaela Jacksona svih vremena

Tekst: A.M.
Foto: JLP

IAKO je od smrti Michaela Jacksona prošlo točno godinu dana, njegova glazba još uvijek živi među njegovim vjernim i brojnim obožavateljima. U svojoj dugogodišnjoj karijeri Jackson je izdao deset studijskih albuma, 16 kompilacija te snimio preko 50 singlova. Iako je gotovo svaka njegova pjesma bila hit, donosimo vam 10 najboljih Jacksonovih pjesama svih vremena.

1. "Billie Jean"

Ultrapopularna pjesma "Billie Jean" izdana je 2. siječnja 1983. godine, a do danas uvjerljivo drži prvu poziciju kada su u pitanju njegovi najveći hitovi. "Billie Jean" provela je 7 tjedana na Bilboardovoj Hot 100 ljestvici i u isto vrijeme bila i broj 1 na britanskim ljestvicama. 1989. godine je dobila platinastu nakladu. Osim same pjesme, posebno je prepoznatljiva koreografija iz spota, popularni moonwalk koji je Jackson prvi put izveo u emisiji Motown 25: Yesterday, Today, Forever.


2. "Man in the Mirror"

Drugo mjesto najslušanijih pjesama kralja popa zauzela je pjesma "Man in the Mirror" koja je objavljena početkom 1988. godine na njegovom sedmom solo albumu "Bad". Pjesma "Man in the Mirror" na Billboardovoj Hot 100 ljestvici držala je prvo mjesto puna 2 tjedna te je proglašena jednom od kritički najprihvaćenijih pjesama Michaela Jacksona.


3. "Beat It"

Izdana kao singl 14. veljače 1983. godine, pjesma "Beat It" osvojila je dva Grammyja i dvije AMA nagrade, a nalazi se na "Thrilleru", najprodavanijem albumu svih vremena. Baš poput ostalih hitova kralja popa, ni pjesma "Beat It" nije tjednima silazila s vrha gotovo svih svjetskih top-ljestvica.

4. "Black or White"

Četvrto mjesto top 10 hitova Michaela Jacksona zauzela je pjesma "Black or White". Izdana je 8. studenog 1991. godine kao vodeći singl s albuma "Dangerous". Ta pjesma postala je prvi američki singl koji je nakon Presleyeve "It's Now Or Never" zauzela prvo mjesto na svim britanskim top-ljestvicama, ali i u Meksiku, Kubi, Zimbabveu, Australiji, Novom Zelandu, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Izraelu, Francuskoj, Italiji, Norveškoj, Njemačkoj, Španjolskoj te u mnogim drugim zemljama diljem svijeta.


5. "We Are the World"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Singl "We Are the World" snimljen je u humanitarne svrhe, a glavni cilj je bio da se pomogne siromašnima u Africi  i Sjedinjenim Američkim Državama. Singl je postao jedan od najprodavanijih svih vremena s oko 20 milijuna prodanih primjeraka.


6. "I’ll Be There"

Pjesmu "I’ll Be There" Jackson je otpjevao kao član skupine The Jackson 5, a ona je prvi put emitirana davne 1970. godine kao prvi singl s njihovog albuma "Third Album". Popularnu pjesmu prepjevali su mnogi glazbenici među kojima se našla i Mariah Carey.

7. "Thriller"

Od same pjesme moglo bi se reći da je popularniji jedino videospot koji je objavljen 2. prosinca 1983. godine. U to vrijeme to je bio najskuplji video s ukupnim troškovima od 500.000 dolara, a na popisu Guinnessove knjige rekorda iz 2006. godine stoji kao "najuspješniji glazbeni video", s prodajom većom od 9 milijuna primjeraka. Pjesma "Thriller" dobila je Grammyja za najbolji video, baš kao i istoimeni album u kategoriji najboljeg videoalbuma. 


8. "Wanna Be Startin’ Something"
Osmu poziciju zauzela je pjesma "Wanna Be Startin’ Something" koja je također izdana 1983. godine, a našla se na albumu "Thriller". Iako Jackson za tu pjesmu nikad nije snimio videospot, pjevao ju je na gotovo svakom nastupu i turneji. Remix popularne pjesme prije dvije godine snimio je R'n'B pjevač Akon te tako zaradio brojne negativne komentare kritičara koji smatraju da je original daleko bolji.


9. "Smooth Criminal"

Pjesma koja govorio o djevojci Annie, koja je u vlastitom stanu napadnuta od strane "smooth" napadača, izdana je 24. listopada 1988. godine. Iako se Jackson isprva dvoumio da uvrsti tu pjesmu na album "Bad", "Smooth Criminal" ubrzo je postao hit diljem svijeta. Prvotnog naziva "Al Capone", pjesma je iskorištena i kao uvodna špica filma "Moonwalker".

10. "I Want You Back"

Posljednje mjesto top 10 Michaelovih hitova zauzela je još jedna pjesma iz vremena The Jackson 5. Mnogi tvrde da Michael Jackson nikada ne bi bio toliko popularan danas da nije bilo pjesme "I Want You Back" koja je izdana 1969. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara