Toyota najbolja prema J.D. Poweru

J.D. POWER nedavno je izašao u javnost sa rezultatima opsežnog ispitivanja njemačkog automobilskog tržišta. Toyota ima razloga za slavlje, jer ne samo da se dokazala kao najpouzdanija marka već su njeni modeli proglašeni najboljima u šest od ukupno sedam segmenata.

Istraživanje je provedeno na oko 15.000 vlasnika automobila starih dvije do tri godine. Projektom je obuhvaćeno 32 auto marke i čak 132 modela. Vlasnici automobila morali su ocijeniti svog limenog ljubimca prema kvaliteti, karakteristikama i troškovima održavanja. Nakon obrade podataka svakom modelu pridružen je CSI indeks (Customer Satisfaction Indeks).

Pobjednici po klasama:

Klasa
Pobjednik
Niža klasa
Toyota Yaris
Niža srednja klasa
Toyota Corolla
Viša srednja klasa
Lexus IS 200
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Luksuzna klasa
Nissan Maxima
Sport klasa
Toyota Celica
SUV
Toyota RAV4
MPV (monovolumen)
Toyota Picnic

Također, vlasnici su morali ocijeniti i imidž proizvođača. U pogledu kvalitete izrade i pouzdanosti pobjednik je naravno Toyota, a BMW-ovi modeli imaju najbolje karakteristike (performanse, dizajn, komfor, opremljenost). Najbolje razvijenu i organiziranu dilersku mrežu ima (opet) Toyota, dok su Daihatsuovi automobila najisplativiji po pogledu troškova održavanja.

Sa premoćnih 831 «bodova» Toyota je ukupni pobjednik, dok drugo mjesto drži Mazda, a tek se na trećem nalazi jedan europski proizvođač (BMW).

Ukupno 16 proizvođača nalazi se iznad prosjeka, a interesantno je da «prag» nisu zadovoljile mnoge razvikane marke kao što su Alfa Romeo, Fiat, Opel, Peugeot, Renault , pa čak i Volkswagen. Najveći podbačaj, uz Talijane, ostvarili su Francuzi, od kojih je tek Citroen ostvario zapažen uspjeh (9).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara