Traje krvavi lov na tuljane u Kanadi

Tekst: A A.
Foto: JLP

U KANADI je počela sezona lova na tuljane. Uznemirujuće fotografije drugoga dana lova u zaljevu St. Lawrence pokazuju okrutnost lovaca, koji tuljane, osim puškama, ubijaju toljagama kako bi uštedjeli na streljivu. Tuljani su, navodno, često još uvijek živi dok im lovci deru kožu.

Protiv takvih okrutnih metoda često se prosvjeduje pred kanadskim ambasadama diljem svijeta, no borci za prava životinja ne postižu puno. Tako je ove godine kanadska vlada odlučila povećati dopuštenu kvotu ulova, pa će tijekom lova koji je već započeo lovci uloviti oko 335 tisuća tuljana, što je otprilike 5.000 životinja više nego lani.

"Lov na tuljane je mrlja na savjesti Kanade"

Borci za prava životinja, među kojima je i Paul McCartney koji je izjavio kako je "lov na tuljane mrlja na savjesti Kanade", ipak svojim akcijama uspijevaju postići barem mali napredak. Tako je ove godine predloženo da, zbog smanjene potražnje za tuljanovim krznom, ipak ne budu svi ulovljeni tuljani pobijeni. Takvim prijedlozima pridonijela je i odluka Europske unije da zabrani trgovinu proizvodima od tuljana.

No, lovci nisu jedini koji ugrožavaju živote slatkih životinjica sa sjevera. Tuljane muči i to što je razina leda u njihovu staništu zbog neuobičajeno tople zime jako niska, što rezultira visokom smrtnošću njihovih tek rođenih beba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara