Tratinčica žrtva praznovjerice

TA GOTOVO da svako dijete zna što je tratinčica. Mali krhki cvijetak s livada i travnjaka. Malo je, međutim, i odraslih koji znaju da je u 18. stoljeću tratinčica sustavno uništavana jer se vjerovalo da izaziva pobačaj?!

Tratinčica (Bellis perennis L. - latinska riječ "bellis" znači "lijep") je u stvari čudesna biljka čija su ljekovita svojstva bila poznata već u srednjem vijeku, a u nordijskoj mitologiji biljka je posvećena bogici proljeća Oster,stoji u zanimljivom napisu o ljekovitom bilju objavljenom u časopisu Hrvatske šume. Poznata je i pod imenima krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka, krsnica, behar, drnica... Pomaže zarastanje rana, oslobađa kašlja, čisti krv, ublažava grčeve i bolove, pomaže bubrezima i jetri, liječi plućne bolesti.

Ako niste praznovjerni i ne bojite se pobačaja spremite čaj ili sirup od tratinčice, pijte sok, napravite mast za zglobove. Tratinčica je ljekovita i kao jelo - uz običnu i šumska jestiva je i jednogodišnja tratinčica. Možete ju uzgajati i kao ukrasnu biljku. Ako, pak, vjerujete u bapske priče o pobačaju - klonite je se, ali ju ne uništavajte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara