Treba vam baterija, a nemate je u blizini? Možete je napraviti pomoću krumpira

Treba vam baterija, a nemate je u blizini? Možete je napraviti pomoću krumpira
Screenshot: YouTube

AKO VAM je hitno potrebna baterija, a nemate je u svojoj blizini, možete pretvoriti krumpir u bateriju, piše Love To Know. Ovaj projekt zanimljiv je i za djecu stariju od pet godina, ako će mlađoj djeci biti potreban nadzor.

Instrukcije

Izrada baterije od krumpira je savršena aktivnost kojom djeci možete objašnjavati prijenos energije, od kemijske do električne. Kako biste projekt u potpunosti završili, bit će vam potrebno 15-20 minuta.

Potreban materijal

  • dva krumpira
  • nož
  • dvije bakrene žice
  • dva novčića
  • dva galvanizirana čavla
  • multimetar s jednom sondom s crnom žicom i drugom sondom s crvenom žicom.

Smjernice

1. Napravite rupu veličine novčića unutar sirovog krumpira.

2. Omotajte jedan kraj bakrene žice.

3. Vežite bakrenu žicu oko novčića, vodeći računa o tome da svi krajevi dodiruju bakar. Trebali biste umotati žicu nekoliko puta oko novčića.

4. Stavite tako zajedno novčić i žicu unutar rupe u krumpiru.

5. Probušite krumpir galvaniziranim čavlom sa suprotne strane od one na kojoj je novčić.

6. Napravite istu stvar s drugim krumpirom, novčićem, bakrenom žicom i galvaniziranim čavlom.

7. Stavite krumpire jedan do drugog.

8. Omotajte bakrenu žicu s jednog krumpira oko galvaniziranog čavla drugog krumpira.

Radi li vaša baterija?

Sada kada ste napravili bateriju od krumpira, što možete raditi s njom? Postoji nekoliko stvari koje biste mogli napraviti kako biste provjerili može li se vaša baterija može koristiti.

Uzmite multimetar. On mjeri voltažu, tako da ga možete iskoristiti tako što ćete njegovim sondama dodirnuti čavao ili novčić.

Iskoristite krumpir da uključite nešto. Možete iskoristiti LED svjetla, žaruljicu, jednostavni sat ili bilo što malo što zahtijeva bateriju. Imajte na umu da baterija od krumpira nije dovoljno jaka da uključi nešto veliko. To je najlakše napraviti ako koristite aligatorske kopče da vam pomognu da povežete bateriju s baterijskim terminalom malog uređaja.

Varijacije

Postoji nekoliko varijacija koje možete isprobati ovim eksperimentom. Svi su oni prikladni za sve uzraste. Naravno, manjoj se djeci preporučuje pomoć odraslih.

  • Dodajte još krumpira (s novčićima i galvaniziranim čavlima u njima) kako biste povećali voltažu povezujući krumpire jedne s drugima bakrenim žicama.
  • Pokušajte prvo prokuhati ili skuhajte krumpir kako biste vidjeli povećava li to izlaz ili voltažu.
  • Pokušajte eksperiment s limunom ili narančom.

Zašto ovo radi?

Razlog zbog kojeg ova baterija radi je zbog kemijske reakcije koja mijenja kemijsku energiju u električnu. Treba napomenuti i da krumpiri stvaraju otopinu elektrolita. To znači da pružaju elektronima mjesto na kojem se mogu kretati od bakra do cinka (i ponovno natrag do bakra) kako bi kompletirali kolo. Sam krumpir djeluje kao amortizer između bakra i cinka tijekom prijenosa elektrona.

Učenje o električnoj energiji

Eksperiment s baterijom od krumpira predstavlja odličan način da djeca (i odrasli) nauče više o znanosti. Kada završite ovaj eksperiment, znat ćete više o tome kako funkcioniraju električna kola i struja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara