Trening mozga – terapija za djecu s teškoćama u razvoju

Trening mozga – terapija za djecu s teškoćama u razvoju
Foto: Press

KAO DJECA crtati počinjemo prije nego što naučimo pisati. Već sama ta informacija pokazuje važnost umjetnosti u čovjekovom razvoju.

A primjena umjetnosti posebno je značajna u terapiji, što vrlo dobro znaju udruge kao što su Vukovarski Leptirići i zagrebačka Udruga za sindrom Down.

Jelena Frančišković pomaže djeci s poteškoćama u razvoju pomoću glazbe. Ova magistra psihologije, neurofeedback i Tomatis praktičar u udruzi Vukovarski Leptirići radi s mališanima iz Vukovara, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i objašnjava nam da čak 90 posto informacija dobivenih od strane mozga čovjek prima putem slušnog sustava.

U slučaju poteškoća, kaže Jelena, dolazi do problema u perceptivnom slušanju, ravnoteži ili motoričkoj koordinaciji.

Uz Mozarta do bolje koordinacije i fokusiranosti

Tada pomaže Tomatis metoda: djeci se, pomoću uređaja zvanog "elektroničko uho" i posebnih slušalica, pušta filtrirana glazba visokih frekvencija i većeg broja vibracija, poput Mozartove glazbe ili Gregorijanskih napjeva te se na taj način poboljšavaju njihove funkcije središnjeg uha. Rezultati su zadivljujući.

"Svih šesnaestero djece jako lijepo napreduju i roditelji su jako zadovoljni. Kod djece se poboljšava kvaliteta spavanja, povećava apetit. Postaju samostalniji u rješavanju svakodnevnih zadataka, ostvaruju bolji uspjeh u školi, sigurniji su u sebe, kreativniji i imaju bolje motoričke sposobnosti“, nabraja Jelena, jedna od svega osam Tomatis praktičara u Hrvatskoj.

Trening mozga slušanjem glazbe kroz igru

Jelena pojašnjava da tri ciklusa Tomatis terapije koštaju više od 10 tisuća kuna, a metodu je potrebno i ponavljati kroz određeni vremenski period, kako bi rezultati bili trajniji. Takav trošak većina obitelji ne može si priuštiti. Dodatni je problem što su se ovakve terapije do sada mogle provoditi jedino u Zagrebu.

Udruga Vukovarski leptirići uložila je stoga značajan trud da terapiju Tomatis metodom djeci i njihovim obiteljima omogući besplatno na istoku Hrvatske: uz pomoć vukovarske zaklade Novo sutra prikupljena su sredstva za Jeleninu edukaciju Tomatis metode u Parizu, kao i za uređaje i opremu potrebne za provođenje Tomatis slušanja, kako bi djeca, slušajući glazbu dok se igraju, mogla intenzivno trenirati svoj mozak da bolje funkcionira.

Mališani kao akademski slikari

Dok se u Vukovaru kognitivne i motoričke vještine razvijaju uz zvukove Mozarta, u Zagrebu, pod vodstvom Ljiljane Mihaljević, mališani u Udruzi za sindrom Down pripremaju svoju prvu jesensku izložbu.

Ova akademska slikarica djeluje u Udruzi već godinu dana, ali povrh toga već punih deset godina volontira u zagrebačkoj osnovnoj školi nad Lipom. Od ove jeseni radi i s djecom u Centru za neurorazvojnu integraciju refleksa Siget.

"Kad dijete odradi ovako kreativan zadatak, dobiva samopouzdanje"

"Kreativnost kao terapija nam treba svima, a iz svog iskustva vidim da djeca izvrsno napreduju. Dijete koje je u početku uplašeno ili rukom ne može povući crtu na papiru već nakon tri mjeseca rada samostalno crta i bira boje. Kada odradi ovakav kreativan zadatak i vidi da je nešto uspješno napravilo, postaje sigurno te drugi put samo traži boju i želi crtati“, kaže Ljiljana.

Kroz tehniku akrila, slaganje boja i podtonova, djeca prolaze intenzivne mentalne procese, dok kroz rad s kolaž papirom razvijaju motoriku. Za mališane koji nemaju razvijenu sposobnost govora, cratanje je i način komuniciranja te izražavanja emocija.

Kroz izložbe do materijala za likovne radionice

Likovne radionice važne su i radi druženja: djeca pokazuju radove jedni drugima i međusobno si čestitaju, što jača njihovo samopouzdanje. Posebno je bitno stvaranje grupnih radova, jer potiče komunikaciju i približavanje. Likovna djela ovih mališana predstavljaju se i na izložbama.

"Imamo bogatu suradnju s galerijom Klovićevi dvori i školom Nad lipom. Interakcija djece i posjetitelja izložbe je uvijek vesela, dirljiva i puna nježnosti. Klinci su svjesni da je to važna stvar i da su oni u prvom planu. Neki su malo stidljivi, neki otvoreni, ali svi reagiraju jako pozitivno. S djecom u školi Nad lipom radili smo i stolne kalendare s dječjim radovima, a njihovom prodajom financirali smo likovne radionice, kupili papir, boje, sve što je potrebno", objašnjava Ljiljana.

Jednu takvu izložbu i humanitarnu akciju Udruga sindrom Down organizirala je i u suradnji sa zakladom Novo sutra. Dječje slike prodavale su se partnerima Enna grupe i Prvog plinarskog društva, koje stoji stoji iza Zaklade, te su na taj način prikupljena sredstva za kupovinu mobilnog rendgena za dječji odjel Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Na pitanje što misli o slikama svojih učenika, Ljiljana kaže da su u pitanju jako dinamični radovi, a posebno je oduševljavaju crteži: "Kad gledam te radove, često puta ih mogu usporediti s radovima svojih kolega, akademskih slikara. Kad dijete uzme kist ili olovku te u tri poteza napravi crtež, to je nešto fantastično"

A kad tako nešto kaže akademska slikarica, preostaje nam samo veseliti se jesenskoj izložbi, ali i zimskim blagdanima. Naime, i ove godine Udruga za sindrom Down u Zagrebu će ponuditi na kupnju dječje radove, kako bi se nastavila prikupljati sredstva koja će omogućiti daljnji napredak i kreativno izražavanje mališana, baš kao što to njihovim vršnjacima u Vukovaru omogućavaju veličanstveni zvukovi klasične glazbe.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Zakladom Novo sutra te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.     

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?