Tri religije na brojčaniku jednoga sata

FRANCUSKI urar Alain Silberstein posvetio je tri godine rada stvaranju dosad neviđenog sata koji na istom brojčaniku pokazuje univerzalni gregorijanski kalendar, te muslimanski ili hebrejski kalendar, jer, kako kaže Silberstein, "poznavanje kalendara druge kulture pomaže nam da je bolje razumijemo".

Tko zna da hebrejski kalendar počine s mjesecom Tishri, ili da muslimanski kalendar počinje s godinom 622.?

"Te su stvari većini ljudi nepoznate, posebice mladima. Ne radi se o tome da suprotstavimo vjernike i nevjernike, nego je riječ o neznanju", tvrdi Silberstein.

Njegovi posljednji uratci, nazvani "Islamika" i "Hebraika", grade mostove između tih svjetova: dok se na brojčaniku sata vrte dani i mjeseci gregorijanskog kalendara, odgovarajući datumi na hebrejskom ili muslimanskom kalendaru pojavljuju se u malom prozoru na brojčaniku i to u originalnom pismu.

Ovi satovi geometrijskog dizajna izrađeni u živim bojama, izazvali su veliku pozornosti ljubitelja satova iz cijeloga svijeta. Cijena jednog sata iznosi između 3 i 33 tisuće eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena sata je visoka i zbog posebno izrađene mehanike sata koja u obzir uzima kretanje Sunca i Mjeseca, jer ta kretanja utječu na hebrejski i muslimanski kalendar.

Alain Silberstein godišnje napravi 2.000 satova, od kojih 98 posto izvozi u Aziju i Ameriku.

Prvi modeli "Islamike" i "Hebraike" predstavljeni su ove godine na sajmu satova u Baselu, a prvi modeli bit će u prodaji krajem 2004. godine, a Alain Silberstein već se okreće prema Aziji i proučavanju budističkog kalendara.

(Hina) nab dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara