Trideset igračaka koje će prepoznati svaki klinac 80-ih (ali i oni malo mlađi)

Trideset igračaka koje će prepoznati svaki klinac 80-ih (ali i oni malo mlađi)

Foto: Facebook

VOLJELI ste ih, obožavali, neke još uvijek imate, neke su čista misterija, a neke bi trebalo zabraniti.

Ovo je trideset igračaka koje će prepoznati svaki klinac koji je odrastao u sedamdesetim, osamdesetima, ali i devedesetima.

Bebe ćelavice

Iskreno, oduvijek su izgledale pomalo jezivo, ali bile su neizostavna igračka u "arsenalu" svake djevojčice.

Plastelin Pinky

TOZ-ov plastelin Pinky bio je ultimativni hit među klincima, a osam pločica različitih boja u rukama mahnitih i ne posebno maštovitih klinaca brzo se pretvaralo u jednu veliku šarenu loptu.

Domino

Tvrtka Mehanotehnika iz Izole redala je hitove, a njihov Domino samo je jedna od bezbroj vrhunskih igračaka koje su izašle iz ove slovenske tvrtke i odgojila generacije mladih kreativaca.

Stare LCD džepne video igre

Oni koji nisu imali para za nešto bolje, igrali bi uglavnom dosadne džepne LCD igre koje su, da ne bi bilo zabune, zakon ako ste plićeg džepa, ali ako su vam roditelji dobro zarađivali, mogli ste zaigrati i nešto izazovnije od cimanja lijevo-desno i uživati u...

Game Boy

Oni koji su ga imali, obožavali su ga, a oni koji nisu, gajili su neopisivu ljubomoru i golemu mržnju prema onima koji su ga imali. Ukratko, handheld igre nakon ovog više nisu bile iste.

Commodore 64

Da, mogao bi se na ovoj listi naći ZX Spectrum pa čak i Amiga, ali svi znamo da je stari dobri komodorac ultimativni show za svakog mladog čovjeka koji je tijekom osamdesetih zahvaljujući "šestčetvorci" (u nekim slučajevima i "stodvajsosmici") ušao u svijet računala, video igara, programiranja i magični svijet naštimavanja glave na kazetofonu. Uglavnom, o ovom se pišu priče, a ne kratki osvrti pa stanimo na vrijeme.

Čovječe ne ljuti se

Nije da ista ova igra ne postoji i danas, postoji, ali mi govorimo o konkretnom "Čovječe ne ljuti se", a on je dolazio u kombinaciji sa šahom i mogli ste ga naći u više manje svakom domu. Nepredna verzija je ona plastična s kupolom na sredini koju ste mogli pritiskivati da se kocka okrene.

He-Man i ekipa

Ultimativni homoerotični junak vašeg djetinjstva bio je nešto kao Barbika za dečke. To jest, upravo to, Barbika za dečke. Neki su imali Teelu, neki Straška s oklopom, ali He-Manov Ken najčešće je bio Skeletor.

Slagalice

Neki su imali Zagija, neki Vučka, neki brojke, neki Štrumpfove, a neki nešto deseto. Ono najbitnije - imali su ih svi.

Loptice skočice

Loptice skočice su prilično misteriozna i besmislena igračka, ali imali su ih svi. Dobra stvar je to da su ih svi imali nakratko jer jednom kad ih pošteno napucate završavale su iza ormara, iza šporeta, u susjedovom dvorištu, u oluku itd. Alternativa su tzv. "ljigavci", još nejasnija igračka koja se za sve hvatala i na koju se, pretpostavljate, sve hvatalo pa je u kratkom vremenu postajala odvratni užas bez funkcije.

Nogomet na feder

Ako niste bili ispred zgrade i igrali pravi nogomet, možda ste bili jedan od onih koji su tu i tamo uživali u nogometu "na feder". Ovo je bilo nešto kao stolni nogomet za sirotinju, ali bio je zakon... Iako biste brzo izgubili plastične golove i onu metalnu lopticu, a igrači bi se ofucali.

Ove koturaljke

Izgledaju odvratno i vjerojatno su podjednako toliko i funkcionalne, ali imao ih je svaki dom. Kad danas izgovorite "u naše je vrijeme bilo bolje", gotovo sigurno ne mislite na ove koturaljke.

Plastični vojnici

Ako ste mužjak i sjećate se djetinjstva, znate da su plastični vojnici SVE. Plastični vojnici su službeno najbolja stvar na svijetu, a sama pomisao na otvaranje onih debljih pakiranja u kojima su se nalazile ove plastične radosti (za maketare i ostale), vjerojatno vas ispunjava nevjerojatnom srećom.

Žabice škarice

Možda smo odrasli tijekom osamdesetih, ali stvarno nam nije jasno čemu služe žabice škarice i u čemu je bila fora. Da nekog preplašite?

Autići (i oni koji mijenjaju boju)

Mattelova Hot Wheels serija toliko je utjecajna da kad kažete "igrati s autićima" vjerojatno mislite upravo na ove autiće. Vjerojatno su postojali i neki drugi, ali ove jako dobro pamtimo. Doduše, bilo je i onih koji mijenjaju boju kad ih polijete vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaleidoskop

Za klince osamdesetih koji su još bili premali da bi iskusili acid tripove.

Dječje mašine za šivanje

Za generacije klinki i klinaca koji su se pripremali na rad u tvornicama koje su godinama kasnije privatizirali i uništili zli lopovi koji su se u to vrijeme igrali biznismena i krojili mračnu budućnost vašoj djeci.

Bockalice

Bockalica nije nekadašnja omiljena razbibriga Gorana Bareta već igra za klince.

Igračke iz Kinder jaja

Neki su se s njima igrali, drugi se gušili onim žutim lopticama, a treći ih skupljali. Ovi treći voljeli su se hvaliti svojim kolekcijama.

Vodene igre

Cilj je pritiskivati dugme dok se svi prstenovi ne nasade na strateška mjesta, a ako se pitate zašto je Balkan do kraja devedesetih bio bure baruta spremno da eksplodira... Ovo je odgovor. Količina frustracije koju je ova igra izazivala bila je previsoka.

Sličan bijes izazivale su i one male gluposti s metalnom kuglicom koje su se ponekad nalazile u poklopcima sapunice za balone.

Tombola

Tombola je ono što igraju stari ljudi, a ovo je društvena igra koju još uvijek možete pronaći po garažama djedova i baka ili ispod godina nagomilane starudija u domu nekog hoardera.

Klikeri

Danas bismo ovo nazivali "još jednom opasnom igračkom koju niti jedan roditelj koji imalo drži do dobrobiti svoje djece ne bi dopustio". Nekad smo ih zvali "klikeri".

Klik Klak

Je li ovo oružje? Igračka za seks? Ne, to je Klik Klak, misteriozna igračka koja je, tvrde neki, bila u stanju zabaviti djecu i pružiti im sate užitka. Kako? Ni mi ne znamo.

Električni vlakovi

Mehanotehnika Izola strikes again, a električni vlakovi bili su njihov zaštitni znak i izvozili su ih diljem svijeta. Mnogi tvrde da se radi o dizajnerskom remek djelu. Mi ćemo se složiti s tim.

Albumi sa sličicama

Jedna riječ - Panini. Dakle, skupljati sličice i održavati album nekad nije bila samo zgodna razbibriga, bio je to stil života i značio je puno više nego danas (pretpostavljamo). Marljivo ste skupljali sličice, punili albume, a postojala je i cijela "scena" na kojoj ste mogli razmjenjivati duplikate ili se s njima kockati (svatko je to zvao drukčije, ali znate da mislimo na ono štrckanje sličica pod zid).

Kućni fliperi

Ako su redovi pred pravim fliperima bili predugi, kućni fliperi bili su sljedeća najbolja stvar. Realno, nisu bili bogznašto, ali u nuždi...

Mini Electro Piano

Hrabri su ljudi ovo nazivali mini pianom jer zvuk koji je izlazio iz ovog glorificiranog digtrona nimalo nije naličio klaviru. No, nekada sintesajzer niste mogli kupiti za 100 kuna i bili ste prepušteni nemilosrdnom tržištu bez sluha za vaše potrebe. Ili samo bez sluha.

THE Privjesak za ključeve

Iako je postojala verzija koja je bila korisna (Echo Keyller, onaj koji reagira na fućkanje), ovaj drugi bio je čista zabava jer je dolazio s čak osam podjednako neuvjerljivih zvukova koje bismo mahnito pritiskivali sve dok se baterija ne bi potpuno istrošila.

Košarka

Gledamo ovu fotografiju i pokušavamo odgonetnuti kako je ovo funkcioniralo. Zbunjeni smo.

Njegovo veličanstvo - žeton

Ovaj komad metala nije igračka, ali značio je mnogo onima koji vole igre. Bez obzira na to je li vaš izbor bio biljar, stolni nogomet, fliper ili video igre, ovaj je komad metala bio simbol zabave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara