Trkaći Dodge Viper za cestu

DOBRA vijest za sve ljubitelje ultimativnog američkog superautomobila. Dodge Viper SRT10 ACR službeno je ime cestovne izvedbe zvijeri od 600 KS koja nakon utrke ne ide u boks već javnom cestom kući.

Iz naziva lako uočljiv aluminijski V10 pogonski agregat obujma 8,4 litre razvija 600 KS i 762 Nm okretnog momenta. Snaga se naravno prenosi na stražnje kotače preko posljednje generacije šestbrzinskog mjenjača Tremtec T56.

Ovjes je dodatno ukrućen ugradnjom čvršćih i kraćih opruga, a moguće ga je podešavati po visini ovisno o tome vozi li se cestom ili stazom. Uštede na težini zasluga su prvenstveno naplataka od lakog lijeva, zatim Michelin Pilot Sport Cup guma te elemenata ovjesa od legura lakih materijala. Viper SRT10 ACR ukupno je lakši gotovo 40 kg u odnosu na kupe izvedbu.

Ugrađene su i jače kočnice koje potpisuje Brembo. Osigurano je bolje hlađenje te manje trošenje, a o kvaliteti posla dovoljno govori podatak o zaustavnom putu koji iznosi svega 30,5 metara sa 96 km/h.

Trkaća verzija najnovijeg Vipera s licencom za javne ceste izrađivat će se ručno, a prvi ćemo primjerak moći vidjeti već ovog tjedna na salonu automobila u Los Angelesu. Prodaja bi trebala krenuti u drugom tromjesečju sljedeće godine s cijenom od oko 100.000 dolara u Americi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara