"Troma" s ponosom predstavlja "Bitku na Neretvi"

NA ONLINE katalogu "Troma Entertainment", američke tvrtke specijalizirane za proizvodnju i distribuciju B-filmova, od kojih su mnogi doživjeli kult-status, odnedavno se nalazi i "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića, ratni spektakl iz 1969. godine, najskuplji i najgledaniji film ikada napravljen u bivšoj Jugoslaviji.

"Bitka na Neretvi", u kojoj su uz vodeće jugoslavenske glumce kao što su Boris Dvornik, Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić i Milena Dravić, glumili i svjetske superzvijezde kao Orson Welles, Yul Brynner, Sergej Bondarčuk i Franco Nero, godine 1969. je nominiran za "Oscara" za najbolji film na ne-engleskom jeziku.

Stoga, pomalo, čudi što se tako prestižan film našao u društvu naslova koji opisuju vampire-lezbijke, pobješnjele Cajune, raspjevane kanibale, mutante i slična stvorenja. "Troma" je u današnjem Hollywoodu postala sinonim za trash-filmove isto onako kao što je "Merchant Ivory" postao sinonimom za prestižne kostimirane drame. No, s druge strane, u "Trominim" filmovima su svoju karijeru svojevremeno počele i neke danas velike zvijezde kao Kevin Costner, Marisa Tomei, Samuel L. Jackson i autori "South Parka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Troma" u svom katalogu tvrdi za "Bitku na Neretvi" tvrdi da nijedan film, osim nje i "Schindlerove liste" nije "ušao u srž krizne situacije" i "pokazao pravu prirodu ljudskosti".

Katalog tvrdi da je "Bitka na Neretvi" "trenutno nedostupna". No možemo se nadati da američki gledatelji koji jednog budu kupili ili iznajmili "Tromino" izdanje ipak biti bolje sreće od posjetitelja hrvatskih videoteka koji su na dugo očekivanom DVD-u bili prisiljeni gledati VHS-snimku iz 1980-ih.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara