"Tropska grmljavina": Tresla se holivudska brda...

"Tropska grmljavina": Tresla se holivudska brda...

Veliki njemački vojskovođa Moltke je rekao kako ni najbriljantnije smišljeni planovi nikada ne prežive prvi dodir sa realizacijom. Tu je izreku teško zaboraviti svakome tko prati suvremeni Hollywood, s obzirom na cijeli niz filmova koji na papiru (i u foršpanima) izgledaju kao vrhunska ideja, ali ne i kada se pogledaju kao gotovi proizvodi. Posljednji takav primjer je "Tropska grmljavina", film koji je trebao biti urnebesna holivudska samoparodija u kojoj se na dosad najiskreniji način ismijavaju ekscesi američke tvornice snova.

Radnja filma je smještena u Jugoistočnu Aziju gdje se snima basnoslovno skupa holivudska ekranizacija "Tropske grmljavine", bestseler-knjige o vijetnamskom ratu. Ona je okupila raznorodnu glumačku ekipu koju čini gašeća akcijska zvijezda Tug Speedman (Stiller), višestruki australski "oskarovac" i metodski glumac Kirk Lazarus (Downey), zvijezda vulgarnih komedija i narko-ovisnik Jeff Portnoy (Black) i rap zvijezda Alpa Chino (Jackson). Zvijezde se međuosbno razlikuju, ali im je zajedničko to da su bahate primadone koje izlude neiskusnog režisera Damiena Cockburna (Coogan).

Pod pritiskom producenta Lesa Grosmana (Cruise) on dolazi na ideju da snima film u "gerilskom stilu" – izbacivši glumce u džunglu koja je opremljena pirotehničkim uređajima i skrivenim kamerama, a gdje bi oni trebali improvizirati svoje uloge. Plan krene katastrofalno krivo kada se ispostavi da je džungla pod nadzorom stvarne bande krijumčara heroina, ali glumci svega toga nisu svjesni, uvjereni kako još uvijek snimaju igrani film.

Glavni glumac, koscenarist i režiser Stiller je jedan od najbolje "potkoženih" holivudskih "insidera", ali i talent za ismijavanje show-businessa, barem ako je suditi po načinu na koji se obračunao sa svijetom mode u "Zoolanderu". Kada se raznim internim šalama na račun holivudskih veličina doda i "R"-rejting, odnosno nešto manja sputanost cenzorskim obzirima, "Tropska grmljavina" je imala dosta potencijala za vrhunsku satiru. Stiller je pokazao i hrabrost odlučivši da Downey Jr. tumači lik bijelca koji glumi crnca – prilično riskantno kršenje nepisanih pravila "političke korektnosti".

Potrošeni kreativni potencijali

Ipak, svi su ti potencijali iskorišteni uglavnom na početku kada se gledatelj – pogotovo onaj malo bolje upućen u Hollywood – zabavlja satiričkim podbadanjem bahatih akcijskih zvijezda, "oskarolovačkih" glumaca kao Daniel Day-Lewis ili narko-komičara kao pokojni Chris Farley. Možda je od svega najzabavnije gledati parodiranje Coppole i njegove "Apokalipse danas", jednog od najprecijenjenih filmskih ostvarenja ikada napravljenih.

Međutim, vrlo brzo se ispostavi da je film svoju najefektniju satiričku municiju ispucao na samom početku. Tada urnebesnu parodiju mijenja mnogo tradicionalnija i predvidljivija akcijska komedija u kojoj glumci moraju postati supermeni kakve tumače na ekranu. Tada ozbiljnim problemom postaje i scenaristički nedostatak prave mjere između humora i eksplicitnog nasilja, odnosno koliko može biti smiješan film gdje šiklja krv, prosipaju se crijeva i lete glave. Neki scenaristi to znaju, ali Stiller i njegova družina ipak nisu Tarantino.

Još je veći problem i to da je "Tropska grmljavina" barem petnaest minuta preduga za jednu komediju takvog tipa. Tada u oči pada i ne baš najbolji casting. Dok je Stiller solidan, Black neuobičajeno (i za ovakav top filma adekvatno) samozatajan, a Downey sjajan u svojoj višestrukoj ulozi, mnogi od glumaca su jednostavno potrošeni u nepotrebnim ulogama – pogotovo McConaughey, ali se isto može reći i za Noltea, pa i Cruisea čiji se lik pojavljuje u barem jednoj sceni previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojam o "Tropskoj grmljavini" je mogao biti daleko bolji da je riječ o ostvarenju od kojeg se nije toliko mnogo očekivalo. Međutim, uz ovakvu propagandnu kampanju i reputaciju tvoraca bilo je teško izbjeći još jednu trešnju holivudske gore koja je rodila miša.

uloge: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Jay Baruchel, Brandon T. Jackson, Steve Coogan, Nick Nolte, Danny McBride, Matthew McConaughey

scenarij: Ben Stiller, Justin Theroux & Etan Coen

režija: Ben Stiller

proizvodnja: Universal, SAD, 2008.

trajanje: 107 '

OCJENA: 4/10

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara