Trošite kalorije smijući se glasno

ŽELITE li potrošiti još koju kaloriju, grohotom se smijte deset minuta na dan, preporučuju znanstvenici.

Premda se smijeh, kad je riječ o trošenju kalorija, ne može usporediti s trčanjem, vožnjom bicikla ili dizanjem utega, znanstvenici tvrde da se glasnim smijehom 10 do 15 minuta na dan može potrošiti, ovisno o tjelesnoj težini, 10 do 40 kalorija, što je jednako komadiću čokolade.

Za one koji su redovito smiju, to je, prema proračunima, jednako 2 kilograma na godinu, rekao je dr. Maciej Buchowski iz Medicinskog centra sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu na Europskoj konferenciji posvećenoj pretilosti.

Od smijeha se ljudi osjećaju dobro, a smijeh je opisan kao najbolji lijek. Buchowski vjeruje da su on i njegovi kolege prvi u svijetu mjerili količinu energije potrebne za smijeh.

Izabrali su 100 studenata, prijatelja ili parova, i mjerili potrošnju energije svakoga para dok su u metaboličkoj komori gledali inserte iz komedija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zatvorena prostorija omogućila je znanstvenicima da izmjere koliko energije proizvodi smijeh, dok su istodobno pratili rad srca ispitanika.

Znanstvenici nisu studentima rekli koji je cilj pokusa, samo su ih uputili da ne razgovaraju i da se ne miču.

"Nije lako uhvatiti iskren smijeh jer ako ljudima kažete da ćete promatrati smijeh, smijat će se na silu", dodao je Buchowski na kongresu.

Na četverodnevnom europskom kongresu posvećenom pretilosti sudjelovalo je 2000 znanstvenika iz 80 država.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara