Trudovi su bili prejaki: Mama iz Mokošice rodila u stubištu zgrade

Trudovi su bili prejaki: Mama iz Mokošice rodila u stubištu zgrade
Foto: Aida Čakić/Dubrovački dnevnik

ANA DANIČIĆ iz Mokošice rodila je curicu u stubištu zgrade jer zbog jakih trudova nije mogla dočekati dolazak u bolnicu, piše Dubrovački dnevnik, za koji je i ispričala kako je sve to izgurala.

"Sve je krenulo jučer oko 9.30 sati kada sam dobila lagane trudove podno trbuha. Bila sam spremna na sve pa sam nazvala mamu da mi dođe pričuvati troje djece s kojima sam bila sama u stanu", započinje Ana, koju su trudovi s petim djetetom uhvatili 15-ak dana prije termina.

Javio joj se brat koji joj je rekao da njihova majka i on ubrzo stižu, no njezini trudovi bili su sve jači pa je pošla kod susjeda. "Kucala sam na prva, druga, treća vrata... Nitko nije bio doma, svi rade! Onda sam došla do drugog kata gdje su izašli susjed i njegov sin pa sam ih zamolila da mali pođe po svoju mamu koja radi u blizini", kaže.

Dok je čekala susjede, počela je osjećati još jače bolove i tad je bila svjesna kako će ubrzo roditi. "Kada je susjeda došla, uzela sam jaknu i odmah smo krenule prema bolnici, ali već po izlasku iz stana sam znala da je tu kraj. Rekla sam joj da ne mogu dalje i da moram leći jer trebam roditi. Sjetila sam se svih pravila pri porodu, puhala sam i bilo mi je jednostavnije izdržati pa nisam osjećala toliku bol. Susjeda je počela zvati upomoć po zgradi, a ja sam i dalje puhala dok su dolazili trudovi", prisjetila se Ana. 

"Ugledala sam glavicu i onda sam se još jednom nategnula pa je cijela beba izašla. Dala sam je susjedi jer sam bila umorna i rekla sam joj da bebu okrene na leđa i malo potapša da zaplače. Curica je imala lijepu boju, a susjeda nas je kasnije pokrila dekom i tako smo čekali hitnu pomoć."

Tad su stigli majka i brat. "Mama je počela plakati kada me je ugledala jer se prepala misleći da se nešto loše dogodilo, a ja sam joj samo mahnula i rekla 'Curica je!'"

Tata je bio na putu i iznenadila ga je vijest.

Beba je u inkubatoru i na promatranju jer je ipak bila na hladnom zraku. "Sve se dogodilo iznenada, ali moralo je dobro završiti. Potrebno je samo biti staložen u glavi, ljudi se često uspaničare i ne znaju što napraviti. Ja sam samo mislila na sebe i na bebu, a to je bilo najvažnije", zaključuje Ana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara