Turski film o borbi protiv Amerikanaca u Iraku postao blockbuster

JEDAN od možda najboljih pokazatelja danas dominantnog antiameričkog raspoloženja u svijetu je i filmska industrija. Filmovi koji iskazuju antiamerička stajališta više nisu domena angažiranih dokumentaraca i smrtno ozbiljnih drama. Neraspoloženje prema svemu što je američko je našlo svoj odraz i u nekim komercijalnijim žanrovima.

Najspektakularniji primjer za to je "Kurtlar vadisi - Irak", film koji je ovih dana imao premijeru u turskim kinima gdje postiže gledanost o kojoj su Spielbergovi i Lucasovi blockbusteri mogli samo sanjati.

Film je nominalno vezan uz popularnu akcijsku TV-seriju "Dolina vukova" u kojoj se hrabri turski vojnici i policajci bore protiv organiziranog kriminala. No, kao zaplet je poslužio događaj iz stvarnog života kada su 2003. godine američke snage u sjevernom Iraku uhitile 11-oro pripadnika turskih specijalnih snaga, tajno poslanih da štite tamošnju turkmensku manjinu od napada većinskih Kurda.

U filmu je taj incident prikazan kao javno poniženje zbog kojeg zapovjednik postrojbe počini samoubojstvo. Njegov negdašnji prijatelj Polat Alemdar ga odluči osvetiti te sa skupinom suboraca odlazi u Irak da bi se suočio s američkom vojskom kao bandom razularenih psihopata koji pljačkaju, siluju, muče i ubijaju žene, djecu i starce. Neke od najpotresnijih scena su vezane uz Abu Ghraib, prikazan kao mjesto gdje židovski liječnik od živih zarobljenika vadi organe kako bi ih prodavao bogatim klijentima u SAD i Izraelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, hrabri Polat Alemdar, koga tumači turska superzvijezda Necati Sasmaz, uz pomoć iračkih domoljuba taj zulum završi na isti onaj način na koji se svojevremeno Bata Živojinović obračunavao s Nijemcima, a Sylvester Stallone sa zlim Rusima.

Zanimljivo je da u "Dolini vukova - Irak" sudjeluju i američki glumci. Psihopatskog zapovjednika američkih snaga glumi Billy Zane, a židovskog liječnika Gary Busey - obojica više nego dobro poznati poklonicima akcijskih B-filmova.

Inače, barem što se naših videoteka tiče, posljednji akcijski junak koji je na takav način izazvao američku vojnu mašineriju je major Šatohin, hrabri sovjetski marinac koji je rasturio jenkijevsku bandu u filmu "Sam na putu" iz 1985. godine, u našim krajevima poznatijem pod naslovom "Ruski Rambo".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara