U 2016. nagledali smo se svakakvih sranja na hrvatskim televizijama

U 2016. nagledali smo se svakakvih sranja na hrvatskim televizijama

Foto:Index/Press

I OVE godine nastavlja se trend polaganog napuštanja klasičnog televizijskog programa u korist daleko zanimljivijeg programa koji, je li, stvarate sami.

Televizori su postali ono što eventualno palite u vrijeme Dnevnika da ponovite gradivo i podsjetite se što ste danas pročitali na portalima. No, sve to na stranu, i ove smo godine imali prilike uživati u mnogim kvalitetnim sadržajima, ali ovog puta pozabavit ćemo se onim lošijim i daleko zabavnijim materijalom.

1. Plan Velikog brata se ostvario - on gleda sve, nitko ne gleda njega

Nakon što su prošle godine uspjeli u stvaranju vjerojatno najbolje sezone popularnog reality showa, RTL je malo precijenio interes gledatelja za formatom i prebrzo ušao u novu sezonu. Nemogućnost da se dokopaju zanimljivih ukućana rezultirala je jednom najdosadnijih sezona u povijesti showa na ovim prostorima. 

Ipak, dobili smo Žorža, a to je uistinu velika pobjeda.

2. Ljubav je na selu

Radilo se o apsolutnom hitu, ali u isto vrijeme nečem što je privuklo pažnju medija koji su ga s istim žarom eksploatirali i kritizirali. No, kako to obično i biva, ako je netko u novinama zgrožen showom, zgrožen je zbog čitanosti jer cijela Hrvatska gledala je skupinu seljana koji se ljubakaju i pretvaraju da su pronašli ljubav. Je li ovo "dno dna" kao što neki tvrde ili samo sljedeća stepenica, ne znamo. Za one koji show ne gledaju ništa se značajno ni ne događa. Na kraju krajeva, sapunice su "tako 90-e", ovo je ono što se traži.

3. HTV se pretvorio u KTV

Bilo je pomalo zapanjujuće gledati brzinu kojom se HTV gotovo preko noći pretvorio u katoličku televiziju na veliku žalost "jugo-komunističkih" medija i veliku sreću baba koje uživaju u takvom sadržaju.

I dok nekim ova transformacija smeta, zapravo je bio "užitak" gledati gomilu zanimljivih gostiju koje inače nismo imali prilike gledati jer da KTV nije napravio ovaj zaokret, ostali bismo zakinuti za velike mudrosti kao što je ona Davora Pavune koji je mašući Biblijom zaključio da je idealna žena - nepismena.

4. Izborna noć II

Ovogodišnja izborna noć nije propust televizija već ono što ste svjesno propuštali na televiziji. Štoviše, pohvale svim voditeljima, novinarima i reporterima koji su to uspjeli preživjeti jer bila je to grozomorna repriza koju je bilo nemoguće izbjeći.

Jedino zbog čega se isplatilo gledati ovaj džumbus bilo je nestrpljivo iščekivanje da se u HDZ-ovom stožeru pojavi onaj lik s iskaznicom na čelu. Međutim, lik nije pušten u dvoranu jer Plenković je odlučio da ove godine na tulum neće pozivati pijane rođake već će se pretvarati da nisu u rodu. A to je najgora stvar koju možete učiniti gledanosti.

5. I ti možeš (i trebaš) biti iseljenik

Jednog dana, kad će ostarjeli hrvatski iseljenici svojim unucima pričati zašto su napustili domovinu, vjerojatno će spomenuti i vrijeme kada Hrvatski zavod za zapošljavanje ne samo da nije radio ništa za mlade već je trošio i novac kako bi im se nasmijao u lice. 

6. Demontirani proces

Sjećate li se kad Siniša Kovačić ukinuo "Montirani proces" pa najavio da će za satiru uvijek biti mjesta na nacionalnoj televiziji? Gledajući s odmakom, imamo blagi osjećaj da nas je samo pokušao umiriti pričajući nam male slatke laži. Najbliže satiri što smo dobili je Pervanov misteriozni "Naknadno" koji je savršena kombinacija onog što smo već puno puta vidjeli i onog što ne želimo gledati.

7. TV hajka na Renea Bitorajca

Nije da smo od Velimira Bujanca očekivali mnogo, ali čak i s letvicom sigurno smještenom na hladnom betonu podruma, voditelj "Bujice" uspio je nadmašiti samog sebe kada je u svojoj emisiji objavio adresu Renea Bitorajca i svojim gledateljima dao do znanja gdje ga mogu pronaći ako im je zasmetala pjesma "Mi Hrvati", Bitorajčeva velika "provokacija" koja je uzburkala strasti onog glupljeg dijela Hrvatske koji se u pjesmi prepoznao.

Svemu se pridružio i Narod.hr, portal uimeobiteljaša koji s tim da netko ugrozi sigurnost nečije obitelji očito nemaju problema jer nije da im je to u nazivu udruge.

8. Srednji vijek se ne gleda, srednji vijek se živi

RTL je ove godine carski ubo s "Ljubavi na selu" i vjerojatno srušio neke rekorde gledanosti. Još jedan rekord koji su srušili bio je najbrže skidanje nekog showa s programa. Njihov povijesni show "Anno Domini" na papiru je izgledao kao pun pogodak, kao savršen sadržaj za zemlju koja živi u prošlosti ili se pak polagano vraća u srednji vijek. Međutim, ćorak, show je prekinut manje od mjesec dana nakon početka emitiranja.

9. Odlazak Ivana Pernera

Na televiziji smo gledali kojekakve neuvjerljive budalaštine, ali uvjerljivo najneuvjerljivija svakako je naprasni odlazak "borca za istinu" Ivana Pernara koji je napustio studio nakon što mu Aco Stanković tobože nije dopustio da završi rečenicu. Koju je dovršio. Naime, kad su ga samo par dana kasnije pitali da dovrši misao, Pernar je rekao identičnu stvar, ali vijest više nikog nije zanimala, a Perni je dobio ono što je htio - da se o njemu piše.

Video je postao viralan, pernaristi su popušili još jednu populističku sraćku svog predstavnika, a svi ostali pošteđeni su 45 minuta samodopadnog pretresanja općih mjesta, ukazivanja na gomilu problema bez traga rješenja i podsjećanje na novinske naslove na koje ste možda zaboravili.

10. Moć mrtvih živaca

I šećer na kraju.

Hrvatska je ove godine imala jedinstvenu priliku uživati u spektaklu kakav često ne viđate na malim ekranima - masovnom iskazivanju ljubavi prema lešu. Bio je to savršen podsjetnik na našu veliku ljubav prema svemu što je mrtvo, bile to ideologije, vođe ili sveci, ali i podsjetili smo se važnosti i osjetljivosti "vjerskih osjećaja" i koliko je ta talibanska priča još uvijek živa u zemlji mrtvaca.

Dakle, kad vas djevojka ostavi i povrijedi vam osjećaje, to je samo slomljeno srce i nitko vas neće shvaćati ozbiljno ako je jednog dana odlučite odvesti na sud. Kad vas dio svijeta ostavi u srednjem vijeku i time vam povrijedi vjerske osjećaje - slomljene mogu biti i kosti, a ideja o osjećajnom istjerivanju pravde na sudu nekima se čini kao sasvim logičan potez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara