U Hollywoodu otpočeo veliki štrajk scenarista

NAKON propasti pregovora o isplati dodatnih tantijema, 12.000 holivudskih scenarista okupljenih u sindikat Writers Guild of America (WGA) je otpočelo štrajk na neodređeno vrijeme, za kojega mnogi predviđaju da bi mogao izazvati ozbiljne probleme za američku industriju zabave.

Predstavnici scenarista se do nedjelje navečer nisu uspjeli dogovoriti s predstavnicima Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) oko većih tantijema za filmove i TV-emisije distribuirane preko DVD-a i Interneta.

Scenaristi se u Hollywoodu tradicionalno smatraju najnižom "kastom", s obzirom da su najmanje javno eksponirani, a njihov autoritet najmanji. Veliki i mali studiji ne vole ikoga podsjećati kako je "slavne riječi" velikih zvijezda ili doskočice popularnih komičara i TV-voditelja napisao netko drugih.

WGA se za štrajk odlučila smatrajući kako je razvoj suvremenih tehnologija doveo do toga da Hollywood sve veći dio prihoda ostvaruje kroz nove medije, pa stoga i njihovi članovi traže dio tog "kolača".

Nick Counter, predsjednik AMPTP, je izjavio da su glavni kamen spoticanja prilikom pregovora bili DVD-ovi, a da se scenaristima nije moglo izaći u susret "iz poslovnih razloga".

Scenaristi su od jučer počeli prosvjedovati ispred ureda vodećih holivudskih studija, a lokalni mediji javljaju da im vozači trube u znak podrške.

Ovo, inače, nije prvi veliki štrajk holivudskih scenarista. Godine 1988. je WGA organizirala sličan prosvjed, koji je trajao 22 tjedna.

Mnogi holivudski studiji su se pripremili za štrajk tako što su najveće filmske hitove za sljedeće sezone snimili unaprijed, kako bi se mogli koristiti scenarijima napisanima prije štrajka.

Međutim, ukoliko štrajk potraje, teško će biti pogođeni američki TV-studiji. Prvi su na udaru večernji talk-showovi, koji se više neće moći koristiti originalnim skečevima i vicevima. NBC je tako najavio da će početi reprizirati Jaya Lenoa. 

Nakon tjedan dana bi s programa mogle nestati sapunice, čije se epizode snimaju nekoliko dana prije početka emitiranja.

Kriza bi mogla eskalirati ako štrajk potraje do početka sljedeće godine, jer će tada vodećim TV-kućama ponestati scenarija za najpopularnije TV-serije kao "CSI" i "Kućanice". Fanovi mnogih popularnih serija su također zabrinuti da se ponovi slučaj iz 1988. godine kada su mnoge gledane emisije bile jednostavno ugašene tijekom dugotrajnog štrajka.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara