U kina dolazi Spielbergov Munich

REDATELJ Steven Spielberg predstavlja film Munich, napeti triler snimljen prema stvarnim događajima o odmazdi izraelske tajne službe i operaciji "Božji bijes", jednoj od najpogubnijih urota moderne povijesti.

U središtu priče nalazi se mladi izraelski patriot i obavještajac Avner (Eiric Bana). Avneru, koji je još u šoku od minhenskog maskara i bijesan zbog njegove okrutnosti, pristupa član Mossada Ephraim (Geoffrey Rush) i od njega traži da ostavi trudnu suprugu, odrekne se svog identiteta, prijeđe u ilegalu i pokuša ući u trag te smaknuti palestinske teroriste za koje se sumnja da su organizirali napad u Münchenu.

Iako je mlad, Avner uskoro postaje vođom tima četvorice različitih, ali vrlo dobro uvježbanih ljudi: drskoga i žilavog Južnoafrikanca Stevea (Daniel Craig), koji je vozač za bijeg prilikom pljački; njemačkog Židova Hansa (Hanns Zischler), kojemu od ruke ide krivotvorenje dokumenata; Belgijca Roberta koji je izrađivao igračke, a sad je stručnjak za eksplozive (Mathieu Kassovitz) te tihog i metodičnog Carla (Ciaran Hinds), kojemu je zadatak "počistiti iza drugih".

Od Ženeve do Frankfurta, Rima, Pariza, Cipra, Londona i Beiruta, Avner i njegov tim putuju svijetom u najvećoj tajnosti, prateći svakog čovjeka čije se ime nalazi na dobro čuvanoj listi meta. Pomno planirana ubojstva izvršavaju jedno po jedno. Daleko od obitelji, i van granica zakona, međusobno si postaju jedina veza s ljudskošću. Međutim, ona se počinje rasipati kad među njima počnu nesuglasice oko pitanja koja im ne daju mira:"Koga mi to ustvari ubijamo? Je li to opravdano? Hoće li to zaustaviti daljnje nasilje?"

Erica Banua (Avner) američka je publika prvi put vidjela u ulozi Marka "Choppera" Reada u australskom filmu Chopper, a 2001. pojavio se u filmu Ridleya Scotta Pad Crnog. 2002. glumio je u australskom filmu The Nugget, zatim ekranizaciji Marvelovog stripa Hulk te u filmu Wolfganga Petersena Troja, u kojoj glumi Hektora.

U filmu glumi Daniel Craig - šesti po redu James Bond u filmu Casino Royale. Mogli smo ga vidjeti u filmu Pomračenje. Craig trenutno snima triler The Visiting. 

Ciarn Hinds (Carlo) ove je godine snimio film Miami Vice, a na malim se ekranima pojavio u ulozi Julia Cezara u projektu "Rim" te filmovima i serijama The Mayor of Casterbridge, Jane Eyre, Jason i Argonauti, "Seaforth", "Ivanhoe", Ratna pravila, "Memoari Sherlocka Holmesa", "Soldier Soldier", "Prime Suspect 3" i filmu Uvjeravanje.

Mathieu Kassovitz (Robert) jedan je od vodećih francuskih filmaša u posljednjih deset godina, a magazin "Newsweek" uvrstio ga je među sedam osoba koje će najviše utjecati na budućnost filma. Kassovitz je 2002. godine nominiran za Césara u kategoriji najboljega glumca za ulogu u drami o Holokaustu Costa-Gavrasa Amen.

Hanns Zischler (Hans) za film Paradiso osvojio je Zlatnog medvjeda u Berlinu, dokazao se kao i prevoditelj, kritičar te stručnjak za književnost i ranu povijest filma.

Geoffrey Rush (Ephraim) svoju je uglednu karijeru počeo graditi u kazalištu u rodnoj Australiji. Pažnju šire javnosti donijela mu je uloga u filmu Scotta Hicka Sjaj, za koju je osvojio Oscara, Zlatni globus, nagrade SAG-a, BAFTA-e, australskog Film Critics’ Circlea, Broadcast Film Criticsa, AFI-a te nagrade udruženja kritičara iz Los Angelesa i New Yorka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara