U njujorškoj luci izronila mini-podmornica

U njujorškoj luci izronila mini-podmornica

NJUJORŠKA luka je danas postala poprištem bizarnog incidenta kada su tamošnje vlasti zapazili tajanstveni objekt za kojeg se ispostavilo da predstavlja repliku primitivne podmornice iz 18. stoljeća.

Podmornica je uspjela prići na 30 m od "Queen Mary 2", prekooceanskog putničkog broda.

U tom trenutku je podmornicu zaustavila pomorska jedinica njujorške policije i uhitila trojicu muškaraca. To su 35-godišnji Philip Duke Riley iz Brooklyna, te 35-godišnji Jessie Bushnell i 23-godišnji Michael Kushing, obojica iz Rhode Islanda.

Vjeruje se kako je podmornica kopija "Bushnellove kornjače", podmornice na ručni pogon koju je 1775. godine u Connecticutu sagradio David Bushnell kako bi za vrijeme rata za nezavisnost potapao britanske brodove koji su blokirali američku obalu. "Bushnellova kornjača", inače, nije uspjela potopiti nijedan brod, a čast da napravi prvi uspješni podmornički napad je mnogo desetljeća kasnije pripala južnjačkoj podmornici "CSS Hunley" za vrijeme američkog građanskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti u podmornici nisu pronašli eksploziv niti druge sumnjive predmete, tako da se ne vjeruje da je u pitanju terorizam. Trojka podmorničara je ipak privedena na ispitivanje, a bit će optužena za cijeli niz kršenja propisa o sigurnosni pomorskog prometa.

D.A.

Foto: ABC

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara