U NOVOJ FAZI KLUBA KNJIGA OPRAH ĆE PREPORUČAVATI KLASIKE

Američka tv voditeljica Oprah Winfrey odlučila je vratiti Klub knjiga u svoju emisiju, no odsad će tim putem gledateljima preporučivati uglavnom književne klasike.

Winfrey je objavila da vraća rubriku Klub knjiga nakon desetomjesečne stanke, tijekom koje je čitala Shakespearea, Faulknera i Hemingwayja. Svojom emisijom ona namjerava slaviti te pisce i druge klasike svjetske književnosti.

´Ponovo ću preporučivati gledateljima knjige, ali s malom razlikom´, rekla je Winfrey na svečanosti Udruge američkih izdavača u Washingtonu, koja ju je nagradila za doprinos nakladničkoj djelatnosti.

Nije rekla kad će predstaviti prvu knjigu po svojem izboru niti koji će to biti pisac. Godišnje planira napraviti tri do pet izbora, koje će popratiti posjetom mjestima povezanima s knjigom ili piscem. Klub će se zvati ´Putovanje s klasicima´.

Izdavači su bili oduševljeni praksom predstavljanja knjige slavne voditeljice, jer se nakon njezinih emisija znalo dogoditi da i najzahtjevnije knjige postanu bestseleri.

S novim klubom mogla bi početi konkurencija između izdavača ´Library of America´, ´Modern Library´ i drugih koji su specijalizirani za objavljivanje starijih knjiga.

Winfrey je ranije mjesec dana unaprijed obavijestila izdavača da će u emisiji govoriti o njegovoj knjizi. Nakon toga on bi tiskao posebno izdanje koje bi, na dan kad Oprah preporuči knjigu, s naljepnicom s njezinom fotografijom otišlo u prodaju.

Kako mnoge klasike, zbog isteka autorskih prava, može objaviti bilo koji izdavač, postavlja se pitanje na koji će način sada Oprah djelovati. Njezin glasnogovornik samo je rekao da je projekt još u fazi planiranja.

Prodaja klasika predstavlja veliko i iskoristivo tržište. Primjerice, kad su se polovicom 90-ih po romanima Jane Austen snimali filmovi, njezine knjige su počele izlaziti u mnogim različitim izdanjima, no svako se izdanje prodavalo puno bolje nego što je to bio slučaj prije filma.

Nakon što je zbog manjka vremena Winfrey prošlog travnja ukinula Klub knjiga, televizijske emisije ´Today´ i ´Good Morning America´ te novine ´USA Today´ pokrenule su vlastite književne klubove. I oni su pomogli povećanju prodaje knjiga, no ne na razini koju bi obično postigla Oprahina preporuka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara