U panici ste zbog hit aplikacije? Čekajte da čujete što vam radi Facebook

U panici ste zbog hit aplikacije? Čekajte da čujete što vam radi Facebook
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

FACEAPP je trenutno jedna od najviše skidanih aplikacija, a društvene su mreže posljednjih dana preplavile fotografije umjetno postaranih korisnika, no mnogima zabavan filter za selfieje sa sobom je donio i paniku. 

Društvenim mrežama su počela kružiti upozorenja kako FaceAppu dajemo "stalnu, neopozivu, besplatnu i univerzalnu" dozvolu za "korištenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih djela", a neke je naročito uznemirila činjenica da je vlasnik ove aplikacije Rus

Neki tvrde da aplikacija može pristupiti svim vašim fotografijama, no iz FaceAppa kažu da to nije točno, već da pristupaju samo fotografiji koju ste odlučili promijeniti. Također su, kako prenosi Wired, napomenuli da "većinu fotki" brišu sa servera u roku od 48 sati. 

>>>Urnebesno: Provjerili smo kako će poznati Hrvati izgledati za 30 godina<<<

Ako želite da FaceApp ukloni sve vaše podatke sa svog servera, to možete tražiti tako da otvorite aplikaciju, kliknete na Settings, zatim Suport, pa Report a Bug i kao subjekt stavite Privacy. 

Iako se pridržavaju Appleovih pravila za korištenje fotografija, neki stručnjaci smatraju da korisnicima nije dovoljno jasno dano do znanja da se fotografije šalju na server, ali bitno je napomenuti da se, iako je kreator Rus, svi serveri nalaze u SAD-u. Kompanija izričito napominje da se "korisnički podaci ne prebacuju u Rusiju". 

FaceApp nije nova aplikacija, ona na tržištu postoji još od 2017., a postojanje tehnologije za prepoznavanje lica proširilo je ideju o tome da se neki podaci trebaju posebno zaštititi. Naravno da biste trebali biti pažljivi oko toga s kim dijelite podatke, osobito nešto tako privatno kao fotografiju svog lica, no u tome FaceApp nije ništa opasniji od brojnih drugih aplikacija. 

>>>"Jezivo": Tijekom pada Facebooka detalj otkrio što zapravo rade s vašim fotkama<<<

"Ljudi daju svoje fotografije raznim aplikacijama. Ova je vjerojatno privukla najviše pozornosti zbog toga što ju je stvorio Rus, ali FaceApp je samo dio većeg problema kad je riječ o privatnosti", objašnjava Christine Bannan, savjetnica za zaštitu potrošača. 

Najočitiji primjer za to je Facebook koji ima oko dvije i pol milijarde mjesečno aktivnih korisnika (u usporedbi s FaceAppovih osamdeset milijuna). Facebook također koristi tehniku za prepoznavanje lica, kao i za praćenje aktivnosti korisnika. 

Glavna zamjerka da FaceAppu dajemo "stalnu, neopozivu, besplatnu i univerzalnu" dozvolu za "korištenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih djela" ne razlikuje se puno od onoga što činimo s Facebookom. Kad nešto objavimo na Facebooku, dajemo mu "stalno, neopozivo, besplatno i univerzalno" pravo da "koristi modificira, adaptira, objavljuje, prevodi i stvara druga djela" od našeg sadržaja "u skladu s postavkama privatnosti". Primjećujete li sličnost?

Ovo ne znači da ne bismo trebali biti oprezni oko korištenja FaceAppa, no ova aplikacija ne zahtijeva puno veći oprez od bilo koje druge slične aplikacije kojoj smo dali dopuštenje da pristupa našim fotografijama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara