U SAD-u uhićen pravnik zbog anti-ratne majice

U DRŽAVI New York, blizu grada Albanya, uhićen je 61-godišnji pravnik jer je u trgovačkom centru nosio majicu s natpisom "Give peace a chance" - "Dajte šansu miru". Da nije tužno, bilo bi smiješno.

U zemlji u kojoj je sloboda govora i sloboda izražavanja mišljenja ugrađena u same temelje države (Ustav, Prvi amandman), pravnik je uhićen u trgovačkom centru jer je nosio anti-ratnu poruku na majici.

61-godišnji pravnik Stephen Downs kupovao je hranu sa svojim sinom u trgovačkom centru u gradiću Guilderland (savezna država New York). kada su mu prišla dva službenika osiguranja i zatražila od njega da skine "spornu" majicu ili napusti trgovački centar.

Naravno, Downs je to odbio, nakon čega je pozvana policija i čovjek je uhićen, stavljene su mu lisice, te je odvezen na noćni sud. Tamo je formalno optužen za "nezakonit ulaz i ostanak na privatnom posjedu".

Downs je kasnije za Reuters izjavio kako su ga "policajci pokušali uvjeriti da je pogriješio u odbijanju da skine majicu jer je trgovački centar privatni posjed".

"Rekao sam im da je analogija potpuno pogrešna, ali su me ipak odvukli na noćni sud u lisicama, gdje sam pred sucem izjavio da sam nevin. Nakon toga sam pušten, ali moram ponovo doći na sud 17. ožujka." - dodao je Downs.

Policija Guilderlanda, trgovački centar i okružni tužioc su odbili komentirati slučaj za Reuters, a ako ga osude, Downs može dobiti do godine dana zatvora.

Da apsurd bude još veći, Downs je majicu kupio u istom tom trgovačkom centru, i to samo nekoliko minuta prije uhićenja.

Herman Goering bi bio ponosan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara