U Washingtonu predstavljena hrvatska kuhinja

STOTINJAK Amerikanaca imalo je prigodu u srijedu u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu uživati u tradicionalnim jelima hrvatske kuhinje.

Dobro posjećeno kulinarsko slavlje organizirali su zajednički hrvatsko veleposlanstvo i kulturna institucija Smithsonian iz Washingtona.

Svoje kulinarske tajne i tajne hrvatske kuhinje prezentirao je glavni kuhar u hrvatskom veleposlanstvu Ivo Svirčić.

Nakon što su od Svirčića čuli kako se spravljaju dalmatinska pašticada s njokima, crni i bijeli rižot, blitva na lešo, girice i pržene lignje te brodet s palentom posjetitelji su mogli kvalitetu hrvatske kuhinje isprobati na licu mjesta.

Za ovo vruće i vlažno washingtonsko doba Svirčić je odabrao sezonska dalmatinska jela, a uz njih su Amerikanci mogli isprobati i hrvatska bijela i crna vina.

Organizatorica prezentacije, slobodna novinarka iz Washingtona Gail Scott, rekla je kako je na ovaj način željela da Amerikanci doznaju više o svijetu i to ne kroz politiku nego preko kuhinje koja najlakše zbližava ljude.

Scott kaže kako nije željela da se predstave samo velike i već poznate zemlje nego i manje i slabije poznate poput Hrvatske.

Hrvatsko veleposlanstvo je jedno od četiri u Washingtonu koje je odabrala da njihovi kuhari predstave kulinarska dostignuća svojih zemalja. Prvi susret je priređen u veleposlanstvu Finske, a nakon hrvatskog slijede posjeti rezidenciji francuskog i nizozemskog veleposlanika.

"Možda su veleposlanstva drugih zemalja veća i bogatija, ali hrvatsko ima dušu", rekla je Scott. "Ovdje ćete naići na prijateljski prijam i nikad vam neće biti dosadno".

Podsjećajući na općepoznatu stvar da na diplomatskim prijamima u Washingtonu s njihovim elegantnim malim sendvičima čovjek obično ostane gladan, Scott kaže da se to u hrvatskom veleposlanstvu ne može dogoditi. "Ovdje se dobro jede", rekla je ona posebice hvaleći pašticadu s njokima kuhara Ive Svirčića.

Poznanstvo Scottove s hrvatskim veleposlanstvom u Washingtonu datira još od 1999. kada je izdala knjigu u kojoj govori o javnom i privatnom životu diplomata u 25 veleposlanstava u američkom glavnom gradu među kojim i hrvatskom.

Svirčić, rođen u Krapnju kod Šibenika, svoje kuharsko umijeće stjecao je na školama u Opatiji i Zagrebu da bi ga u posljednjih 36 godina pokazivao u Sjedinjenim Državama kamo se preselio krajem 1970-tih. Tu je otvorio četiri restorana specijalizirana za francusku, talijansku i hrvatsku kuhinju od New Jerseya i New Yorka do Chicaga. Barba Ive, kako ga zovu njegovi zemljaci, pridružio se na ljeto 1996. kulinarskom osoblju Hrvatske kuće na ljetnim Olimpijskim igrama u Atlanti, a potom prešao u hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu gdje je odgovoran za kulinarske događaje i predstavljanje hrvatske kuhinje na međunarodnim kulinarskim festivalima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara