Ubojica Johna Lennona nakon 30 godina izgovorio nešto što su mnogi čekali

Ubojica Johna Lennona nakon 30 godina izgovorio nešto što su mnogi čekali
Screenshot: YouTube

MARK DAVID CHAPMAN, ubojica Johna Lennona, kojem je u kolovozu odbor za pomilovanja deseti put odbio zahtjev za puštanjem na uvjetnu slobodu, rekao je da napokon osjeća sram zbog onoga što je učinio, piše The Rolling Stone.

"Prije 30 godina nisam mogao reći da osjećam sram, no sada znam što je sram", kazao je Chapman na saslušanju. Kako piše The Associated Press, dodao je da se, kako su godine prolazile, sve više žalio zbog tog čina.

Iako je saslušanje pred odborom u New Yorku održano u kolovozu, transkript je pušten prije nekoliko dana. Odbor je odbio njegov zahtjev, uz obrazloženje da bi to ublažilo ozbiljnost njegovog zločina te bi moglo ugroziti javnost u slučaju da ga netko napadne zbog osvete.

Na saslušanju je prepričao događaje od 8. prosinca 1980. kada je nabavio Lennonov autogram te ga ubio nekoliko sati poslije. Rekao je da se borio s odlukom hoće li ga ubiti ili ne, s obzirom na to da je Lennon bio ljubazan prema njemu.

"Bio sam previše zaokupljen tom idejom. Sjećam se da sam pomislio: 'Hej, dobio si autogram na albumu, potpisao ti ga je, samo odi doma'. No nije bilo šanse da samo tako odem doma", kazao je Chapman.

Ubojstvo sada smatra besmislenim i ističe da je samo tražio popularnost te da nije osjećao nikakvo neprijateljstvo prema pokojnom Beatleu.

Ipak, odabrao je upotrijebiti šuplje metke koji su smrtonosniji od običnog metka. "Osigurao sam da ga metci ubiju. Odmah nakon zločina bio sam zabrinut da nije patio", rekao je.

Chapmanu su zadnji put odbili uvjetnu 2016. Tada je odbor dao slično objašnjenje, ističući da bi njegovo puštanje bilo nespojivo s dobrobiti društva i omalovažilo ozbiljnost zločina te da bi to bilo podrivanje zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara