"Učili" su tipove kako da žene iste noći spavaju s njima, priča je uznemirujuća

"Učili" su tipove kako da žene iste noći spavaju s njima, priča je uznemirujuća
Screenshot: YouTube

KAKO zavesti ženu - za neke jednostavna, za druge komplicirana stvar, a za neke biznis težak više milijuna dolara.

U digitalno doba "treneri zavođenja" prodaju internetske tečajeve kako u krevet odvesti što više žena za što kraće vrijeme.

Postoje videovodiči, postoje kampovi, a "regruti" su samo muškarci. Žene ne samo da nisu dio ove priče već nisu ni svjesne da su dio ove "igre", a "igra" je sve samo ne to i dovodi do stalnog uznemiravanja na ulici te opasno zamagljuje granice dobrovoljnog pristanka.

Ovako je svoj članak započeo novinar BBC-ja Myles Bonnar koji je krenuo na tajni zadatak u kojem se predstavio kao jedan od regruta kako bi skupio što više informacija o ovom zanimljivom i sve popularnijem biznisu.

Instruktoru zavođenja Eddieju Hitchensu i skupini regruta iz svih dijelova svijeta predstavio se kao Michael Gibson.

Zavodnici

Jedan od regruta svojevremeno je bio i Adnan Ahmed koji je prošao obuku za "uličnu privlačnost".

Danas se nalazi u zatvoru, gdje čeka presudu za prijetnje mladim ženama i zlostavljanje, no prije samo godinu dana predstavljao se kao "umjetnik zavođenja" i dao si je nadimak Addy A-Game.

Njegova "A-igra" bila je motanjem Glasgowom s kolegama koji su tajno snimali interakcije sa ženama na ulici, a one nisu imale pojma da ih snimaju. Tih je videa bilo više od 250, a u mnogima se hvalio svojim seksualnim podvizima. Inače, ova BBC-jeva istraga rezultirala je i gašenjem Ahmedova i još nekoliko kanala na YouTubeu.

I kao što piše Bonnar, ovo je puno više od mizoginije jednog muškarca.

U jednom videu Ahmed se hvalio nečim što je nazvao "seksom iste noći". U istom videu kasnije ste mogli vidjeti ženu kako spava s neiskorištenim kondomom pored nje, a Ahmed je često objavljivao i audiosnimke vlastitog seksa. Nije djelovalo kao da su žene bile svjesne da ih snimaju, a za pristanak na snimanje nikoga očito nije bilo briga. Posebno je Ahmeda.

"One žele da vi preuzmete vodstvo. Ne zaboravite da ovo nije silovanje... Slušajte njene postupke, njeno tijelo, a ne njene riječi", razbacivao se savjetima Ahmed.

Žrtve

Bonnar je popričao i s dvije žene kojima je Ahmed prišao i nijedna nije bila oduševljena njegovom "A-igrom".

Beth je nakon posla hodala centrom Glasgowa, a te joj je večeri pristupio Ahmed i pitao ju je li Ruskinja: "Spomenuo je period kada je bio u Ukrajini i angažirao prostitutke. Govorio je da bih ja bila 'bolja od prostitutki'. Imao je jeziv nastup."

Predstavio se i pokušao dobiti njezin telefonski broj. Iako ga je mnogo puta odbila, on je bio uporan i na kraju je pristala dati mu broj kako bi je ostavio na miru.

"Znao je da idem na autobusno stajalište i znao je da ću biti sama oko sat vremena čekajući autobus. I zato sam ostala na telefonskoj vezi s majkom punih trideset minuta, sigurnosti radi, govoreći joj što se događa, a ona me cijelo vrijeme pokušavala smiriti."

Taj je susret ostavio dubok trag na njoj i tvrdi da je cijele noći bila uznemirena.

Druga njegova meta bila je Emily, 20-godišnja studentica iz Glasgowa koju je Ahmedov prijatelj snimao dok ju je Ahmed "zavodio". Taj video je kasnije objavio i na svom YouTube kanalu.

"Najsmješnije je što sam tijekom tog razgovora sjedila i pokušavala smisliti način kako ga ljubazno odbiti. Ne želimo da netko kaže da smo 'kučke' samo zato što smo nekoga odbile. Ne želimo da o nama pričaju da smo 'bezobrazne' samo zato što smo grubo prekinule interakciju", objašnjava Emily.

U videu koji je kasnije obrisan Ahmed je bio siguran da bi "spavao s Emily da ju je sreo na ljetovanju".

"To me izluđuje, da on na tako jeziv način sve pogrešno tumači. To me dovodi do ludila", govori Emily i nastavlja: "Muškarci koji automatski pretpostavljaju da žene žele spavati s njima dio su mnogo većeg problema u našem društvu. On vjerojatno nije mislio da je to nešto bitno. Ta čitava interakcija bila je pogrešno tumačenje svih mojih signala."

Bonnar je o svemu snimio prilog koji je postao viralni hit s oko dva milijuna pregleda. To je dovelo do demonstracija zabrinutih žena, a čak je i premijerka Nicola Sturgeon izjavila da je zgrožena i šokirana onime što je vidjela u reportaži.

Sve je to dovelo do lavine reakcija žena koje su doživjele nešto slično, a gotovo sve priče govorile su o neugodnim susretima koji nisu bila klasični uleti upornih muškaraca, već uznemiravanje.

A neki su uleti - kasnije se ispostavilo - bili kaznena djela. Samo dva dana nakon što je reportaža emitirana Ahmed je uhićen i optužen za niz incidenata.

Kampovi

Ahmed je samo jedan od brojnih internetskih zavodnika s vlastitim YouTube kanalima.

"Street Attraction" ili "Ulična privlačnost" je kompanija koja se posebno isticala. Imali su  kampove za obuku i tvrdili da će muškarce obučiti da u roku od samo dva dana privuku zgodne žene, a imali su više od 110 tisuća pretplatnika na YouTubeu.

Osnivač kompanije je Eddie Hitchens, a svoja tajna snimanja u jednom je videu i objasnio: "Snimanje tako intimnih stvari, generalno gledano, nije lako. Ako djevojka zna da je snimaju, ona se neće ponašati prirodno i zasigurno neće dozvoliti da je zavedete zbog straha da joj to ne ugrozi reputaciju. Zato što smo mi željeli dočarati prave reakcije i to je moralo biti snimljeno u tajnosti. Gerilski stil."

Adnan Ahmed je također jedan od njihovih regruta, a Bonnar je izabrao upravo Hitchensa kako bi doznao kroz što regruti prolaze.

A njegova su iskustva takva da je već prvog dana dobio zadatak zavesti ženu u roku 30 sekundi.  Nije bilo bitno sviđa li mu se žena ili ne, bitno je s njom ostvariti kontakt.

Doktorica Rachel O'Neill, profesorica u Londonskoj školi ekonomije, proučava industriju zavođenja već deset godina: "Postoji ideja da zavođenje u srži ima obrazac koji muškarci mogu slijediti kao način interakcije sa ženama. Dobit ćete, dakle, manje ili više unaprijed zapisani slijed rečenica i rutina koje možete slijediti."

Hitchensu nije bitno ni jesu li mete maloljetne i Bonnaru je savjetovao da "bude manje izbirljiv".

"Nije bitno, čak i ako je maloljetna, nije protuzakonito zaustaviti nekoga... To je bila dobra meta", rekao mu je Hitchens.

LMR

Bonnar se drugog dana upoznao s terminom "Last Minute Resistance" ili LMR. Radi se o skraćenici za "posljednji trenutak otpora". Među umjetnicima zavođenja to se smatra simboličnim pokušajem žene da odbije seks, a to je samo prepreka koju muškarac jednostavno mora premostiti.

Hitchens je u jednom od svojih videa objasnio da muškarac neprestano mora dovoditi do eskalacije: "Ako ona kaže da ćete se definitivno seksati idući puta možete odgovoriti sa: 'Zašto bismo gubili vrijeme? Arogantno je pretpostaviti da će sljedeći put postojati.'"

"Ono što je u ovoj situaciji zabrinjavajuće jest da to stvara situacije u kojima se ženino 'ne' nikada legitimno ne može protumačiti kao pravo 'ne'", objašnjava doktorica O'Neill.

Bonnar je upoznao i "kralja LMR-a" Richarda Hooda.

"Ponekad su momci previše stidljivi ili preuplašeni da bi nastavili gurati dalje, zato što muškarci žele previše potvrda o pristanku. Mislim, kao da žele od nje pristanak napismeno. Zato što je sve to suptilno, morate osjetiti pravi trenutak, a ponekad je vaš posao da pogurate stvar naprijed i pokrenete inicijativu."

Odvjetnica za kazneno pravo Kate Parker, vidjevši video i čuvši savjete trenera, Bonnaru je rekla sljedeće: "Mislim da je ovo vrlo zabrinjavajuće zato što potiče te mlade ljude da zaobiđu bilo kakva zvona za uzbunu koja ove žene podižu i na koje bi trebali biti osjetljivi i na njih obraćati pažnju, kao i da reagiraju na njih. Na temelju onoga što sam vidjela, tu izgleda da nema nikakvih seksualnih prijestupa, barem ne još. Ali što više budu podučavali o "posljednjim trenucima otpora" i što više budu učili te mlade ljude da ignoriraju bilo kakve znakove izostanka dobrovoljnog pristanka, bliži smo ulasku na teren seksualnog prijestupa."

Suočavanje

Pet mjeseci kasnije Bonnar se suočio s Hitchensom i pitao ga zašto podučava mladiće da vrše pritisak na žene i prisiljavaju ih na seks: "To je potpuno pogrešno. Izvrnuli ste to potpuno izvan konteksta. To je umjetnost. To je umjetnost. To je sve na potpuno dobrovoljnoj bazi. Mi zapravo pomažemo muškarcima. Dakle, ako ništa drugo, pomažemo im da se spriječi kultura silovanja tako da se ne upuštaju ni u što protuzakonito ili nešto za što nisu dobili dobrovoljni pristanak."

Richard Hood negirao je da je obučavao muškarce kako vršiti pritisak na žene i rekao je da su sve žene snimljene uz njihov dobrovoljni pristanak: "Mi nikad ne snimamo djevojke. Angažirali smo glumice."

No, "Ulična privlačnost" ipak je izbrisala sporni video koji je snimljen bez pristanka žene, a YouTube je kasnije maknuo više od stotinu njihovih videa.

Hitchens je negirao i da je učenicima savjetovao da prilaze tinejdžericama: "Nije istina. Ono što učim upravo je ovo. Otkrijte koliko djevojka ima godina prije nego što se upustite u bilo što seksualno s njom, bilo kakav flert. Vi potpuno pogrešno predstavljate ono što radimo. To je apsolutno odvratno i vidjet ćemo se na sudu."

U priopćenju koje je "Ulična privlačnost" izdala poslije emitiranja dokumentarca negirali su da su učinili bilo što protuzakonito i istaknuli da nikada nisu zagovarali ili podučavali muškarce da iniciraju seks s maloljetnicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara