Uginula je Sarah, najbrža kopnena životinja

Uginula je Sarah, najbrža kopnena životinja

Screenshot: YouTube

ŽENKA geparda Sarah, koju je National Geographic proglasio najbržim kopnenim sisavcem, uginula je zoološkom vrtu u Cincinnatiju.

Sarah je uspavana u srijedu zbog "smanjene kvalitete života", priopćio je ZOO. Imala je 15 godina, a prosječan životni vijek geparda je od osam do 12 godina.

Gepardica je proglašena najbržom kopnenom životinjom pošto je, tijekom snimanja dokumentarca National Geographica 2012. godine 100 metara pretrčala za 5,95 sekundi, što je brzina od 98,2 km/h. Tada je oborila svoj rekord iz 2009. kada je 'stotku' pretrčala za 6,13 sekundi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kamere su snimile njezinu utrku na posebnoj stazi koju je potvrdilo tehničko vijeće američkog atletskog saveza. Kao mamac za Sarahinu jurnjavu poslužio je plišani pas.

Sarah je 100 metara trčala za tri i pol sekunde brže od najbržeg čovjeka Usaina Bolta.

U zoološki vrt je stigla kao mladunče staro šest tjedana. "Živjela je punim životom i bila sjajan ambasador svoje vrste", rekla je njezina trenerica Linda Castaneda.

Broj geparda u svijetu u znatnom je padu. Prije sto godina u divljini ih je živjelo oko 100 tisuća, a sada ih je između devet i 12 tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara