Uglednog znanstvenika naljutili Lovren i Cetinski: "Nemojte slušati budaletine"

Uglednog znanstvenika naljutili Lovren i Cetinski: "Nemojte slušati budaletine"
Foto: Instagram

MOLEKULARNI biolog i redoviti profesor u trajnom zvanju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Gordan Lauc, na Facebooku je napisao poduži status posvećen Tonyju Cetinskom i Dejanu Lovrenu.

Naime, taj je dvojac jučer organizirao zajedničko obraćanje javnosti putem Instagrama, nakon što su obojica preko društvenih mreža poručivali da se ljudi ne bi trebali cijepiti.

"Mudra izjava kaže: 'Od svih stvari na svijetu, pamet je najpravednije raspoređena - Svi misle da je imaju dovoljn'", započeo je Lauc.

"Nemojte zvati mene da vam pjevam na svadbama, a nemojte me staviti niti u nogometnu reprezentaciju. U obje te situacije bio bih jako loš, a i osjećaš bih se jadno zbog toga. Ova dvojica o cjepivima i bolestima očito ne znaju niti toliko koliko je potrebno znati da bi bio svjestan da ne znaš ništa. O bolestima, cjepivima i imunom sustavu ja ne znam puno više nego što znam. I naše čitavo planetarno znanje o bolestima i imunom sustavu puno je manje od neznanja, i zato moramo intenzivno učiti, tj. istraživati", naglasio je.

Dodao je da se nada da jednu stvar sada vide i razumiju svi, jer za to doista ne treba veliko predznanje. 

"Nedostatak samo jednog cjepiva (protiv covid-19) zaustavio je planetu i uzrokovao velike probleme u zdravstvenim sustavima mnogih zemalja. Čeka nas i recesija koja će u povijesti ostati upisana kao velika depresija 21. stoljeća. I sve to samo zbog jednog jedinog cjepiva kojeg nismo napravili na vrijeme... Srećom puno drugih cjepiva imamo, jer velike boginje, dječja paraliza, ospice i mnoge druge bolesti puno su opasnije od covid-19. Možete li zamisliti svijet u kojem nema cjepiva protiv tih bolesti? Mislite li da je bilo lijepo na Lazaretima čekati 40 dana da smijete ući u Dubrovnik? Želite li morati početi s desetak djece kako bi polovina doživjela pubertet, četvrtina doživjela da i sami imaju svoju djecu, a sve ostale gledati kako umiru od neke od zaraznih bolesti... Medicina nas je previše razmazila u zadnjih 50 godina. Rat koji vodimo s bakterijama i virusima već milijunima godina je iznimno okrutan i samo nas znanost i stalna istraživanja mogu održati u ovako komotnoj situaciji kakvu imamo danas", naglasio je.

Potom je zaključio: "Nemojte slušati budaletine koje pričaju o stvarima o kojima ne znaju niti toliko da bi mogli shvatiti da ništa ne razumiju. A ako radite u medijima, nemojte im davati medijski prostor koji im izgleda nedostaje pa sada izmišljaju teme koje ih mogu dovesti u medije."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara