Ugrožena britanska kula koja je nadahnjivala umjetnike

KULA koja je literarno nadahnjivala spisateljicu P.D. James i njezinoga kolegu Thomasa Hardyja nalazi se u opasnosti od pada u more i samo je novac može spasiti.

Kula nazvana Clavell Tower opasno se približila rubu stijene uslijed trošenja pod udarima vjetra i kiše u Dorsetu.

Zaklada Landmark došla je na zamisao pomicanja kule, nekadašnjeg vidikovca, tako što bi se razgradila i zatim ciglu po ciglu bila premještena dublje u kopno. Taj bi pothvat koštao do 500 tisuća funti, prenosi BBC.

Pisac Thomas Hardy nekada je do te kule vodio svoju prvu ljubav Elizu Nicholl, a fotografiju je toga zdanja koristio za omot svoje knjige "Wessex Poems".

Majstorica suvremenog kriminalističkog romana P.D. James kulu je koristila kao nadahnuće za mjesto radnje romana "Crna kula".

Clavell Tower također je znan pod imenom Kula vjetrova. Izgrađena je 1830. na poticaj svećenika Johna Richardsa Clavella iz Smedmorea koji ju je koristio kao promatračnicu s koje je pucao pogled na zaljev Kimmeridge.

"Ovo je najotmjenija i najvažnija kula. Bila je nadahnuće tolikom broju ljudi i mnogi je obožavaju. Bila bi velika šteta izgubiti je", rekla je P.D. James.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara