Uhićena zelenooka Afganistanka sa slavne fotografije National Geographica

Uhićena zelenooka Afganistanka sa slavne fotografije National Geographica

Foto/Screenshot: Instagram/Youtube

AFGANISTANSKA žena ovjekovječena na slavnoj fotografiji National Geographica kao zelenooka 12-godišnja djevojčica uhićena je u srijedu u Pakistanu zbog krivotvorenja osobnih dokumenata.
Nezaboravna fotografija Šarbat Gule, djevojčice prodorna pogleda, koju je u izbjegličkom kampu u Pakistanu snimio Steve McCurry, najpoznatija je naslovnica u povijesti National Geographica.
 
 
Gula je uhićena zbog prevare nakon dvogodišnje istrage pakistanske Savezne istražne agencije (FIA) u sjeverozapadnom gradu Pešavaru.
 
"FIA je uhitila Šarbat Gulu zbog krivotvorene osobne iskaznice", rekao je Šahid Iljaš iz pakistanske uprave za registraciju stanovništva (NADRA).
 
FIA traga i za trojicom dužnosnika NADRA-e koji su Guli omogućili da stekne pakistansku osobnu iskaznicu.
 
Proglasi li je sud krivom, Gula bi mogla završiti u zatvoru na 14 godina.
 
Ona je podnijela zahtjev za pakistanskim dokumentima koristeći se lažnim imenom, kažu u FIA-i. Jedna je od tisuće afganistanskih izbjeglica koja je uspjela zaobići pakistanski kompjuterizirani sustav i dobiti osobnu iskaznicu.
 
Njezina slavna fotografija snimljena je 1984. u izbjegličkom kampu u sjeverozapadnom Pakistnu u vrijeme sovjetske okupacije Afganistana.
 
Fotograf McCurry pronašao ju je nakon 17 godina u izoliranom afganistanskom selu u kojem se udala za pekara i rodila tri kćeri.

Pakistan je nedavno pokrenuo akciju protiv izbjeglica koji su na prevaru dobili dokumente. NADRA je dosad provjerila 91 milijun osobnih iskaznica i otkrila nešto više od 60 tisuća lažnih.
 
Pakistan desetljećima pruža utočište ljudima koji su bježali iz te napaćene zemlje od Sovjeta do talibana. Službeno ih je u toj zemlji 1,4 milijuna, a neregistriranih je, procjenjuje se, još milijun.
 
Od 2009. godine službeni Islamabad pomiče rokove za njihov povratak, ali mnogi strahuju da će ovaj aktualni, u ožujku 2017., biti posljednji. A to ih potiče da pokušaju ishoditi originalne pakistanske dokumente.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara