Umrla Katharine Hepburn

KATHARINE HEPBURN, preminula u nedjelju u 96. godini, ostavlja za sobom sjećanje na veliku glumicu uzvišene ljepote, neskladnu mješavinu otmjenosti, smjelosti i humora.

"Umrla je danas u 14,50 (18,50 GMT), priopćila je Cynthia McFadden, njezina javna bilježnica.

"Umrla je kod kuće, od starosti, okružena bliskim osobama", dodala je ona.

Ta jaka ličnost ostat će i žena s jednom velikom ljubavi u životu - Spencerom Tracyjem, njezinim partnerom tijekom četvrt stoljeća na ekranu i u životu, do njegove smrti 1967. godine. Za njega, nježnog kolosa koji se nikada nije odlučio razvesti od zakonite supruge, neukrotiva Katharine pristala je živjeti u sjeni.

Nakon više od pola stoljeća bavljenja filmom i pedesetak filmova od kojih je posljednji snimljen 1994. ("Ljubavna afera" s Warrenom Beattyjem i Annette Bening), Katharine Hepburn voljela je dijeliti svoje vrijeme između New Yorka i obiteljske kuće u Connecticutu gdje je vodila vrlo povučen život.

"Ne pušim, cijele godine se kupam u hladnoj vodi, svaku večer jedem u 17 sati, liježem u 19 i nikad ne gledam svoje filmove".

Zaljubljena u tenis i trčanje prije nego je postalo moderno, glumica koja je u memoarima objavljenima 1991. izjavila kako u starosti liči "krumpiru iz pećnice", sačuvala je zadivljujuću vitalnost.

George Cukor, njezin prvi filmski redatelj, volio je podsjećati kako je izazvala učinak sličan tornadu kad se pojavila u Hollywoodu 1932. s 25 godina.

Drugo dijete nekonformističke obitelji sa šestero djece, "Kate" je kći liječnika i feminističke čelnice. S 14 godina doživljava šok otkrićem tijela starijeg brata Toma obješenog u sobi.

S diplomom iz psihologije u džepu, upisuje se na tečaj kazališne glume. Nižući uloge dublerice i odbijanja, ustraje i napokon dobija ulogu kojom doživljava uspjeh na Broadwayju.

Tu visoku sportašicu, koščatu i svojeglavu, ubrzo zapaža Cukor koji je poziva u Hollywood i 1932. joj daje ulogu u "Računu za razvod", pored Johna Barrymorea.

On će biti njezin omiljeni redatelj s "Malim ženama", "Sylvijom Scarlett", "Philadelphijskom pričom" i "Adamovim rebrom".

Katharine Hepburn osvaja prvog Oscara za ulogu starlete u filmu "Jutarnja slava" L. Shermana iz 1933. godine. Slijede još tri za nastupe u filmovima "Pogodi tko dolazi na večeru" (S. Kramer, 1967.), "Zima jednog lava" (A. Harvey, 1968.) i "Ljetnikovac" (M. Rydell, 1981.), pola stoljeća nakon njezinih početaka.

Njezino ime neodvojivo je od uspješnica poput "Afričke kraljice" Johna Hustona iz 1951., s Humphreyjem Bogartom, ili "Iznenada prošlog ljeta" Josepha L. Mankiewicza iz 1959. godine.

Sa Spencerom Tracyjem tvori mitski par u Hollywoodu između 1941., kad je nastao njihov prvi film G. Stevensa "Žena godine", i 1967., kad je snimljen posljednji - "Pogodi tko dolazi na večeru", i Tracyjeve smrti. "Proživjela sam 27 godina apsolutne sreće", izjavila je ona u autobiografiji.

Prethodno je bila udana šest godina (1928.-1934.) za poduzetnika Ludlowa Smitha, a potom je imala dugu vezu s milijunašem Howardom Hughesom, filmskim i aeronautičkim magnatom.

Katharine Hepburn trudila se uvijek praviti razliku između sebe i "lika" stvorenog za ekran: "U svakoj sam se prilici trudila ostati autentična osoba".

U predvečerje života, velika dama je, s humorom, obznanila svoju smirenost pred smrću: "Ne bojim se pakla i ne tražim raj".

Katharine Hepburn i Spencer Tracy, par na filmu i u životu

Nakon što su se 1941. prvi put sreli na snimanju filma "Žena godine" Georgea Stevena, par Tracy-Hepburn glumio je zajedno u još desetak filmova i imao burnu ljubavnu vezu sve do "Spenceove" smrti 1967.

Poznati glumac, koji je od 1923. bio u braku s glumicom Louiseom Treadwell, strašno se uvrijedio kad mu je Katharine Hepburn, pri prvom susretu, rekla da je "malo premalen" za nju, priča autorica glumičina životopisa Barbara Leaming.

Kad bi je u razgovoru s redateljem Georgeom Stevenom morao spomenuti, Tracy je neko vrijeme Hepburnovu nazivao "žena".

No od samog početka snimanja, u studijima Metro Goldwyn Mayera počele su kružiti priče o njihovoj ljubavnoj vezi.

Spencer Tracy već je bio na glasu kao ljubimac žena, dok je Katharine Hepburn bila već neko vrijeme u vezi s redateljem filma "Marija, škotska kraljica" (1936.) Johnom Fordom, koji je također bio oženjen.

Pustolovine Spencera Tracyja uvijek su se završavale povratkom ženi koju nije htio ostaviti iz vjerskih razloga, ali i zbog teških godina koje je s njom proživio.

Premda je do svoje smrti bio ljubavnik Katharine Hepburn, s kojom je bio u burnoj vezi, Spencer Tracy se nikada nije htio razvesti.

Godine 1967. Spencer Tracy se razbolio. Zajednički prijatelj Stanley Kramer htio je još jednom na filmskom platnu udružiti strašni hollywoodski par u "Pogodi tko dolazi na večeru".

Dva tjedna nakon završetka snimanja filma, Spencer Tracy umire od srčanog udara pored Katharine Hepburn, koja se zaklela da nikad neće pogledati film.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara