Umrla Zdenka Heršak, glumica iz Bitangi i princeza te Duge mračne noći

Umrla Zdenka Heršak, glumica iz Bitangi i princeza te Duge mračne noći
Screenshot: YouTube

GLUMICA Zdenka Heršak, dugogodišnja članica glumačkog ansambla kazališta Gavella, preminula je u petak u Zagrebu u 92. godini.

Zdenka Heršak rodila se u Zagrebu 19. kolovoza 1928. godine. Odrasla je na zagrebačkoj Savici, u svom rodnom gradu završila je Zemaljsku glumačku školu, nakon čega je dvije godine bila članica studija Jadran filma.

Kratko je bila u dubrovačkom kazalištu te je nastupala kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao teatar u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu, čijom članicom ostaje sve do odlaska u mirovinu.

"Od početka je bila vedrim duhom Zagrebačkog dramskog kazališta, kasnijeg Gradskog dramskog kazališta 'Gavella', optimistična i znatiželjna, osoba velikog vitaliteta i energije, teatar i život shvaćala je kao igru u koju se ulazi otvorenog srca", ističu iz toga kazališta

Zdenka Heršak u teatru u Frankopanskoj igrala je u nizu predstava, od samoga njegova osnutka. Prva među njima je O miševima i ljudima Steinbecka i Škiljana iz 1954., a do 1991. i Čehovljevog Galeba u režiji Petra Večeraka Zdenka Heršak na toj je pozornici glumila u 50-ak naslova.

Neke od nezaobilaznih predstava u kojima je igrala su Držićev i Škiljanov Dundo Maroje iz 1955., gdje je kao Laura na pozornicu tijekom osam godina igranja izašla 130 puta, zatim legendarno Krležino i Radojevićevo Kraljevo, od 1970. do 1982. odigrano 173 puta, ili pak Von Horváthove Priče iz Bečke šume u Spaićevoj režiji, koje su zabilježile više od stotinu izvedaba; a pamti ju se i kao Kobilu u Balkonu J. Geneta, Babakinu u Ivanovu A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi Plug i zvijezde po S. O'Caseyu, Mary u Spašenima E. Bonda, Mariolu u Gle, kako dan lijepo počinje Z. Bajsića, Majoricu Beregi U pozadini M. Feldmana... Nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu te u Rijeci, Šibeniku, Dubrovniku..., podsjećaju iz kazališta Gavella.

Pojavila se u više od 60 filmova i serija, a među njezinim najvažnijim ulogama su one u filmovima Kužiš, stari moj, Seljačka buna 1573., Događaj, Hoću živjeti, U raljama života, Ne daj se, Floki, Leo i Brigita, Duga mračna noć te serijama Naše malo misto, Nepokoreni grad, Smogovci, Putovanje u Vučjak, Bitange i princeze. 

Osim izuzetne glumačke karijere, Zdenka Heršak je objavila desetak knjiga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara