Umro Gary Moore, jedan od najvećih gitarista današnjice

Foto: Wikimedia


GARY MOORE, jedan od najcjenjenijih gitarista u svijetu, umro je u hotelskoj sobi u Španjolskoj u 58-oj godini. Menadžer njegove bivše grupe "Thin Lizzy" rekao je kako je glazbenik umro u subotu ujutro kada je nađen mrtav u hotelskoj sobi u Costa del Siol, no za sad se ne zna uzrok smrti. Više će se znati nakon obdukcije koja bi trebala biti u Malagi. Jedan od osnivača grupe "Thin Lizzy", Brian Downey, rekao je kako nije mogao vjerovati kad je čuo vijest. "U potpunom sam šoku. On će uvijek biti u mojim mislima i molitvama i jednostavno ne mogu vjerovati da ga više nema", rekao je Downey.

Smrt slavnog glazbenika potvrđena je i na Garyjevoj službenoj stranici. "S dubokom tugom i žalošću obavještavamo vas da je Gary Moore umro tijekom odmora u Španjolskoj prošlu noć. Naše misli su uz njegovu djecu, obitelj i prijatelje u ovom tužnom trenutku", piše na stranici. Navala na njegovu službenu stranicu toliko je velika da se srušio server te je privremeno nedostupna.

"Bio je odličan svirač i predan glazbenik"

Gary Moore rođen je u Belfastu i bivši je član legendarne irske skupine "Thin Lizzy". Sa 16 godina preselio se u Dublin gdje se 1969. pridružio skupini Skid Row. Kasnije, 1973. godine, u "Thin Lizzy" ga je doveo pjevač Phil Lynott kako bi zamijenio dotadašnjeg gitarista Erica Bella. Njegov prethodnik, Eric izjavio je za BBC kako ne vjeruje da je Moore umro zbog posljedica "rokerskog načina života". "Još uvijek ne mogu vjerovati. Bio je tako čvrst, nije bio žrtva rokerskog načina života, živio je zdravo. Bio je odličan svirač i predan glazbenik. Nedostajat će mi", tvrdi Bell.

Nakon uspjeha s "Thin Lizzy", Moore je otišao iz grupe i počeo graditi uspješnu solo karijeru, no mnogi smatraju kako je najdublji trag u glazbi ostavio upravo svirajući za irski bend. Tijekom solo karijere bavio se raznim žanrovima, od bluesa do metala i hard rocka. Surađivao je s brojnim slavnim glazbenicima, poput BB Kinga, Alberta Kinga i Grega Lakea te je objavio 20 studijskih albuma. Ostat će upamćen po virtuoznom sviranju i velikoj ljubavi prema glazbi u kojoj se nije želio ograničiti samo na jedan žanr. Niall Stokes, urednik irskog glazbenog časopisa "Hot Press" nazvao ga je "genijem", a Scott Gorham koji je također gitarist u bendu "Thin Lizzy" kaže kako mu je bila čast dijeliti pozornicu s njim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara